Publicitat
Publicitat

TURISME

Prova de foc per a Airbnb a Nova York

Nova York porta a judici l’empresa de lloguer d’habitatges per competència deslleial als hotels

El futur d’Airbnb passa per un jutjat d’Albany, la capital de l’estat de Nova York. La companyia, que gestiona a través d’internet lloguers de curta durada a cases de particulars arreu del món, està sent investigada per la fiscalia sota l’acusació de vulnerar la llei estatal en fer competència deslleial als hotelers de la ciutat nord-americana. En els seus sis anys de vida, Airbnb, creada per tres emprenedors a San Francisco, ha crescut com l’escuma, cosa que n’ha disparat la valoració econòmica -té una destacada presència a Espanya i en 191 països més, amb més de 500.000 allotjaments-, però el seu model afronta una prova de foc: si li prohibeixen operar a Nova York -la cinquena ciutat més visitada del món el 2013-és molt possible que perdi la confiança dels usuaris -que li proporcionen moltes dades privades- i que altres grans ciutats examinin amb detall el marc legal a què s’acull l’empresa.

El gran protagonista d’aquesta història és el fiscal general de l’estat de Nova York, Eric Schneiderman, que impulsa la investigació des de l’any passat. La clau del procés és que la llei estableix que els novaiorquesos no poden llogar la casa per menys de 30 dies. Si ho fan són hotels il·legals. Més del 60% dels prop de 20.000 allotjaments d’Airbnb a l’emblemàtica ciutat vulneren aquest principi, segons les dades que el fiscal va presentar en el judici per aquests fets que va arrencar dimarts. A més, per a alguns dels hostes es tracta d’un gran negoci, ja que subarrenden múltiples propietats, alguns fins a 80.

Clausures d’apartaments

Segons els càlculs del fiscal, més del 50% dels ingressos d’Airbnb a Nova York provenen d’apartaments que vulneren la llei. L’empresa californiana, que acaba de fer una ampliació de capital i està en fase d’expansió, com a senyal de bona voluntat va anunciar el dia abans de l’inici de la cita judicial que havia clausurat 2.000 pisos a la ciutat -és a dir, els havia eliminat del catàleg de la seva pàgina web- perquè es tractava de “mals actors”, usuaris que incomplien flagrantment la legislació de l’estat.

Molts creuen que l’ofensiva de Schneiderman ha estat promoguda pel poderós lobi hoteler de Nova York -molt nerviós per l’auge d’Airbnb- i que el fiscal està sent massa dur amb l’empresa tecnològica, però ell es defensa assegurant que ho investiga per “protegir” la indústria hotelera, els residents i els turistes que lloguen apartaments a través d’Airbnb, i afirma que ha rebut “múltiples queixes” per possible competència deslleial. Les associacions d’empreses d’internet han sortit en defensa d’Airbnb, mentre que les organitzacions socials denuncien que el servei està disparant els preus dels habitatges a les grans ciutats. “No estem dient que el model hagi de ser eliminat del tot. El que diem és que no pots gestionar hotels il·legals”, rebla el fiscal, que critica que la companyia “es vengui a inversors com una xarxa d’hotels” però ho negui en públic.

Dades dels clients

En el judici, un magistrat estatal ha de dirimir si Airbnb ha de proporcionar les dades dels seus hostes a Nova York, com li reclama la fiscalia, o si això no és necessari en el marc de la investigació sobre el compliment de la llei. La defensa de la companyia al·lega que facilitar nom, adreça, tarifa, durada de la reserva i dades fiscals de l’hoste és il·legal perquè es tracta d’“informació privada i confidencial”, i que els seus usuaris no són empresaris amb un edifici sencer que busquen competir deslleialment amb hotels sinó particulars que només volen guanyar-se uns estalvis o pagar-se les vacances aprofitant, precisament, que són fora de casa seva.

Conscient que la seva imatge està en joc, Airbnb està tractant de convèncer l’estat de Nova York perquè els qualifiquin de servei hoteler. A part d’evitar-se així el viacrucis judicial, ho venen com un benefici per a les arques públiques, ja que, asseguren, els permetria recaptar 15 milions d’euros a l’any en impostos estatals. A més, argumenten que el seu servei generarà aquest any un impacte econòmic de 555 milions a la ciutat. Però, al final, tot dependrà del que decideixi un jutge d’Albany.

Els hotelers balears també es queixen

La proliferació a les Balears de pisos que s’ofereixen a turistes va aixecar una forta polèmica a les Illes. Els hotelers van denunciar una competència deslleial i van pressionar el Govern autonòmic perquè deixés sense empara legal l’activitat. El Govern Balear va establir una normativa que només permet el “lloguer turístic” en edificis d’apartaments turístics, cases aïllades o adossats. La normativa va provocar l’aplaudiment dels hotelers i el rebuig de la resta de sectors empresarials, que veuen amb bons ulls l’activitat. El govern balear, tot i negar-se a regular l’activitat, també va deixar entreveure que deixaria fer i permetria arrendar per dies o setmanes un pis, sempre que no es promocioni a través de pàgines web de comercialització turística. La realitat és que existeixen més de 10.000 apartaments a les Illes que es comercialitzen en webs que poden ser considerades turístiques, però no s’ha notat una persecució de part del govern.