Publicitat
Publicitat

LABORAL

Empresaris proposen retallar el salari mínim per contractar ‘ni-ni’

El Círculo de Empresarios rebutja pagar per qui “no val per a res”

La recepta perquè es creï ocupació a Espanya passa per rebaixar el salari mínim interprofessional -fixat en 645,3 euros mensuals- als treballadors menys qualificats, segons va defensar ahir a Madrid la presidenta del Círculo de Empresarios, Mónica de Oriol. Va justificar que l’esclat de la bombolla immobiliària va deixar com a mínim un milió de persones a Espanya sense feina ni qualificació, els anomenats ni-ni, i va considerar injust que s’obligui a pagar per treballadors “encara que no valguin per a res”. De Oriol va afegir: “Tots comprem quan el que se’ns ofereix és a un preu raonable”.

De Oriol, que va intervenir a Madrid en unes jornades del Club Internacional de Premsa, també va defensar que l’actual prestació d’atur fomenta el “parasitisme” entre els desocupats. Va demanar una nova reforma laboral que abarateixi l’acomiadament situant-lo a l’entorn dels 18 dies per any i rebaixar les cotitzacions socials.

Els sindicats CCOO i la UGT van demanar una rectificació a l’empresària per aquestes paraules sobre els treballadors a l’atur que havien estat vinculats al sector de la construcció. CCOO va dir que propostes com aquesta “no tenen cabuda dins d’una democràcia”. “Una proposta així portaria el país al fracàs”, va dir ahir el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez.

1 de Maig contra la precarietat

Els sindicats van apuntar que la precarització de les condicions laborals és l’enemic a vèncer. CCOO i la UGT van rebutjar la deriva de retallar sous i van dir que aquesta serà la consigna del pròxim Primer de Maig. Van fer una crida a mobilitzar-se als treballadors amb el lema: “Contra la pobresa laboral i social: més ocupació, més convenis, més salaris”.

Àlvarez va posar com a exemple de bones pràctiques la farmacèutica catalana Grifols, “una companyia molt elogiada que recentment ha apujat els salaris dels seus treballadors”. Va insistir que les empreses catalanes més competitives actualment són les que paguen millors sous. Per als sindicats, un augment de les retribucions seria, precisament, un dels motors per a la recuperació.

La reivindicació del Primer de Maig també mirarà cap a Europa amb les eleccions del 25 de maig a l’horitzó. Les mobilitzacions, van avisar els líders sindicals, reclamaran un pla contra l’atur en el conjunt dels països de la UE. A Espanya, continuaran reclamant la derogació de les últimes reformes laborals, la garantia d’una renda mínima per a persones sense feina i assegurar una reforma fiscal que augmenti els recursos públics per garantir la cohesió social.

L’Estat retalla més la formació d’aturats

El govern espanyol reduirà un 9% la dotació de les polítiques actives d’ocupació, una retallada de 17 milions que ahir el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va titllar de “càstig”. En quatre anys els recursos per orientar els desocupats s’han retallat més d’un 60%.

El Parlament vota avui una proposta d’ERC per concentrar els esforços i recursos a ocupar persones en risc d’exclusió social. La proposta, que té números de prosperar, implica destinar 2,4 milions a les empreses d’inserció que treballen al tercer sector atenent aquest perfil d’aturats. Són recursos reservats en principi a les agències privades de col·locació, però ara aquests futurs convenis estan discutint-se amb els agents socials, per la qual cosa ERC insta que es redirigeixin als que ho tenen més difícil per trobar feina.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/02/2018

Consultar aquesta edició en PDF