Turistitzar-se, el pitjor que pot fer una comunitat turística

El visitant de qualitat no necessita que la gent es disfressi, ni que es generin escenaris de cartró pedra

La Federació Hotelera –que encara que no els agradi que els ho recordem, ha marcat durant quatre anys l'agenda del Govern– ha mostrat satisfacció perquè la diada de Balears, dia 1 de març, vagi agafant un caràcter "més turístic". Ja és que la diada en qüestió és una festa administrativa, posada damunt un calendari i que ningú no se sent seva, i tampoc les paraules de la vicepresidenta de la federació hotelera generaran massa polèmica. Ben diferent hauria estat, tot arribarà, que hagués dit que Sant Antoni hauria d'anar agafant un caire més turístic.

M'imagín els recepcionistes d'hotel disfressats de dimoni o les comitives traduint a l'alemany les gloses perquè "allò important és el turista".

Ara que celebram l'Any de l'Arxiduc, convindria que la Federació Hotelera no perdés de vista el sentit profund dels viatgers il·lustres, les seves motivacions i el seu entusiasme i passió amb la contemplació i la participació respectuosa amb allò que succeeix al lloc que es visita. Aquesta és l'essència de la veritable experiència dels qui deixen ca seva a la recerca d'una destinació de vacances.

Ja sabem que no podem aspirar que tots els habituals del carrer de la cervesa s'interessin pel paisatge de Balears, però el que tampoc podem consentir és adaptar tot i cada un dels fets propis de les Illes perquè així "els agradi més" als turistes.

No hi ha actitud més erràtica ni menys convenient des de tots els punts de vista que la d'alterar el que és un mateix amb el pretext de la satisfacció del visitant. Primer, per un motiu obvi de dignitat. I en segon lloc, perquè si el que volem és turisme de qualitat, el que pretén el turista 'de qualitat' no és altra cosa que arribar a un lloc i veure com viu la gent, com fa festa i com són les tradicions.

El que no necessita és que la gent es disfressi, ni que es generin escenaris de cartró pedra. Cert és que en el cas de la diada de Balears, fer-la un poc més turística no és cap drama perquè ja n'hi ha, de disfressats. En Matas va ser el primer que va promoure un suposat combat medieval omplint d'arena i de comèdia el passeig del Born.

Però preocupa que la Federació Hotelera no vegi clar que allò important és que els qui vénen siguin els que gaudeixen d'allò que és autèntic, i no els qui volen un parc temàtic amb nadius amb tapalls que demanen un euro. La turistització és el pitjor que pot fer qualsevol comunitat, fins i tot una de turística.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF