Publicitat
Publicitat

TEMA DEL DIA

El Govern no farà enrere cap nomenament, però els partits estaran al corrent dels futurs assessors

Podem no demana la dimissió del fill de Thomàs ni de Fernández Tarrés, però veu poc "ètica" la designació del primer i encara valora la del segon

El Govern no farà enrere cap dels nomenaments d'assessors que s'han portat a terme i que han aixecat crítiques, però en endavant els càrrecs que encara queden per designar (tant a la mateixa estructura del Govern com a les empreses públiques) es parlaran abans entre les formacions que donen suport a l'Executiu, que tindran accés als currículums. Aquest ha estat l'acord assolit en la reunió de la comissió de seguiment del Pacte que s'ha fet aquest dimecres, on també s'ha pactat que es publicaran els currículums de tots els assessors (ja s'ha començat a fer a la plana web del Govern) i que les designacions estaran regides sempre per un criteri d'idoneïtat.

"Allò que s'havia de revisar ja s'ha revisat", ha apuntat el portaveu de MÉS, David Abril, després de la reunió, i ha reconegut "errors" en la política de nomenaments. La decisió pactada pels representants del PSIB, Podem, MÉS i MÉS per Menorca pretén tallar les crítiques que, sobretot, s'han sentit de dirigents de Podem cap a nomenaments efectuats pel PSIB. En la reunió, cap representant de Podem ha demanat la dimissió de cap assessor o alt càrrec, en contra del que havien deixat entreveure. Ja no s'ha tractat la polèmica provocada per la designació i posterior dimissió com a assessor tècnic de la Conselleria de Salut de Jordan Thomas, un jove de 20 anys que havia anat de número tres a la candidatura del PSIB a Santanyí. Però Podem sí que ha demanat explicacions pels nomenaments de Pau Thomàs, fill de Vicenç Thomàs, com a assessor de la Conselleria de Treball, i de Francisco Fernández Terrés com a gerent de l'empresa pública Serveis d'Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA). També s'ha qüestionat el de Pere Carrió com a president del Consell Escolar de Balears

El PSIB ha justificat aquests nomenaments per la "idoneïtat" i pel currículum, i ha deixat clar que el de Thomàs no era un "error". La socialista Bel Oliver ha defensat que en els nomenaments fets per representants del seu partit ha prevalgut el criteri d'idoneïtat, ha reivindicat que no s'ha fet res malament, tret del cas de Jordan Thomas, i ha advertit que els lligams familiars no poden ser un mèrit a l'hora de designar ningú, "però tampoc poden ser un demèrit".

Les explicacions només han convençut parcialment Podem. El seu representant a la reunió, Aitor Morrás, ha considerat positiva la reacció del Govern en el cas de Jordan Thomas i ha admès que el fill de Vicenç Thomàs reuneix les condicions d'idoneïtat per al càrrec d'assessor però, tot i això, "no ens sembla ètic" pel fet que és familiar del vicepresident del Parlament. Amb tot, no ha demanat la dimissió ni d'aquest assessor ni de Fernández-Terrés, ja que, malgrat que s'ha pogut constatar una "idoneïtat professional", ara "s'han de valorar les circumstàncies que envolten aquesta persona", en relació a la seva gestió pública en el passat a Menorca. 

 

 

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF