PALMA
Portada 11/08/2015

El Terreno reviscola

L'Associació de Veïns constata un fort augment de les rehabilitacions al barri i un major nombre d'actuacions municipals

Lluís Planas
3 min
L'edifici del mític Bar Joe's s'està rehabilitant. Hi haurà habitatges i locals comercials. AAVV BELLVER-EL TERRENO

PalmaEl barri del Terreno reviscola. La recuperació de l'activitat observada en els darrers mesos comença a prendre forma i aquest estiu s'executen nombrosos projectes de rehabilitació a diferents carrers de la zona –Dos de Maig, Josep Villalonga, Salut, Polvorí, Robert Graves, Joan Miró i la mateixa plaça Gomila– destinats a noves iniciatives immobiliàries i comercials. Representa un punt d'inflexió en un barri que ha patit durant molts d'anys un procés d'abandonament i degradació, que ha arribat sobretot gràcies a l'arribada de nous residents, de manera especial estrangers, alemanys i nòrdics, però també d'una segona generació d’antics veïns que retorna al Terreno. El reviscolament és seguit amb atenció per l'Associació de Veïns del Terreno-Bellver, amb una directiva igualment renovada, que fa mesos reclamava que aquest interès pel barri de la iniciativa privada anàs acompanyat d'unes mínimes actuacions públiques per part de l'Ajuntament, just per ser un "barri normal".

El president de l'associació veïnal, Xavier Abraham, explica que amb el nou equip de govern a Cort han constatat que hi ha un major nombre d'actuacions municipals al barri del Terreno, "encara que, com demanaven, efectivament són mínimes". Hi ha més servei de neteja, es retiren herbes dels carrers, es tanquen solars abandonats, "però encara no podem estar satisfets del tot", adverteix Abraham. "Hem de pensar –afegeix per reclamar actuacions més contundents– que es tracta d'un barri amb unes mancances terribles en el qual no s'ha invertit gens per part de l'Ajuntament durant molts d'anys". L'associació veïnal es manté vigilant amb els nous responsables polítics, sobretot després de les promeses rebudes durant la campanya electoral. Fa un mes ja reclamaren al tripartit de Cort el mateix tracte especial que s'havia anunciat per als barris del Jonquet i el Molinar.

La petició va tenir resposta immediata –d'aquí també el major nombre d'actuacions municipals– i aquella mateixa setmana Abraham va ser rebut per la regidora de Seguretat Ciutadana i responsable del districte de Ponent, Angélica Pastor. Posteriorment, tant el batle, José Hila, com el tinent de batle i responsable d'Urbanisme, Antoni Noguera, visitaren el Terreno acompanyats de representants de l'associació. Allà pogueren conèixer de primera mà alguns dels principals problemes del barri: deixadesa en els serveis i manteniment, manca d'infraestructures i equipaments, i incompliment de llicències i normatives per part d'alguns establiments nocturns concentrats als voltants de la plaça Gomila. Sobre això darrer, segons el president de l'associació veïnal, els responsables municipals es comprometeren a efectuar una revisió de les llicències d'activitats d'aquests negocis.

Per a més endavant queda el desenvolupament del PERI (Pla Especial de Reforma Integral), per al qual se cercaran ajudes a través dels fons europeus Feder. Amb aquesta intenció el Patronat de l'Habitatge-Consorci RIBA, en col·laboració amb l’Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, començà en el darrer tram del mandat passat la realització d’un diagnòstic integral al barri del Terreno per conèixer i detectar les necessitats de tot tipus que presenta. S'ha obert per això una oficina d'atenció al mateix barri.

A l'espera que arribi la inversió pública, la privada ja fa camí. L’edifici del mític bar Joe’s, a la mateixa plaça Gomila, ha començat a rehabilitar-se després d'anys d'abandonament. El projecte preveu conservar la façana de l’immoble i reformar-ne integralment l'interior amb l’habilitació de cinc habitatges i locals comercials a la planta baixa, per ser llogats posteriorment. A dia d’avui també s’estan rehabilitant altres immobles emblemàtics, com l'edifici modernista que a principis del segle XX va ser la pensió La Torre, a la mateixa avinguda de Joan Miró.

stats