CONFLICTE EDUCATIU
Portada 22/09/2015

L'executiva de l'STEI també s'apunta a desconvocar la vaga indefinida

FE-CCOO signarà el document negociat amb Educació per revertir les retallades, i l'STEI està pendent del que diguin els afiliats per acabar de pronunciar-s'hi

Mercè Pinya
4 min
A la darrera reunió dels comitès de vaga amb March, dia 14 de setembre, ja s'intuí un principi d'acord amb els sindicats.

PalmaLa desconvocatòria de la vaga indefinida a l'educació és a una passa, si més no, pel que fa als sindicats. I tot indica que l'Assemblea de Docents quedarà sola en la negativa a rubricar l'entesa amb el Govern. L'executiva de l'STEI fa una “valoració positiva” de l'acord oferit per Martí March aquest divendres passat i que ha estat negociat en el marc dels comitès de vaga durant el darrer mes i mig. Així ho ha confirmat el secretari general del sindicat, Biel Caldentey.

L'executiva de l'STEI va manifestar-se aquest dilluns a favor de la signatura de l'acord de recuperació de les retallades socials i laborals als docents i el sindicat ha posat en marxa ara una consulta telemàtica entre l'afiliació, que servirà per ratificar o no la posició de l'executiva i que serà la que marcarà si el sindicat amb més representació a l'ensenyament públic rubrica juntament amb la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres l'acord amb la Conselleria d'Educació, que significaria la desconvocatòria de la vaga indefinida 'de facto' per part dels dos sindicats. Serà aquest dilluns que ve a partir de les 9 h del de matí –hora límit que s'ha posat per fer la consulta on-line– quan el sindicat sortirà de dubtes.

En aquest cas, l'Assemblea de Docents quedaria tota sola en la seva posició contrària a l'acord, en compliment del que es va votar en la darrera assemblea general. Els Docents han reunit aquest horabaixa el seu comitè de vaga per decidir la data d'una nova assemblea general per abordar el nou escenari que es presenta i que tot indica que els deixaria sols en el manteniment de la convocatòria de la vaga indefinida. Amb tot, en aquesta assemblea que s'ha fixat per a dia 29 de setembre no es farà una votació sobre si es manté l'oposició a l'acord, sinó que s'hi tractarà “amb quin procediment s'ha de fer”. L'Assemblea vol evitar una votació sense una “deliberació prèvia”, ha assegurat Iñaki Aicart.

Els Docents aquest dimecres oferiran una roda de premsa per parlar de les contradiccions que, asseguren, presenta el darrer document presentat per Educació. “En feim una valoració bastant negativa. Hem comparat els tres documents i no hi ha una evolució, sinó que va cap enrere”, ha manifestat el portaveu del comitè de l'Assemblea.

FE-CCOO ja ho té decidit

De les tres parts, la que ja ha confirmat la seva posició és FE-CCOO. La seva executiva ha acordat avui, després d'una votació, que signarà l'acord de recuperació de les retallades socials i laborals als docents. La decisió s'ha pres després que el sindicat hagi fet una consulta telemàtica als afiliats, en què més del 70% s'ha mostrat a favor del document que s'ha negociat amb la Conselleria d'Educació.

Des del sindicat s'insisteix en la importància de l'acord per damunt de la desconvocatòria de la vaga; “no és que signem l'acord per desconvocar la vaga, és el menys important, allò essencial és que hi ha una entesa”, ha dit el secretari general de FE-CCOO, Toni Baos, després de l'executiva.

Tanmateix, la “conseqüència lògica i legal” de la signatura de l'acord és la desconvocatòria de la vaga i, de fet, no caldria cap altre tràmit que la mateixa signatura d'aquest acord perquè quedàs sense efecte. “Si l'STEI pensa igual, signarem l'acord”, i la vaga que convocaren junts quedarà desconvocada. Si no, “hi ha la possibilitat de signar l'acord en solitari”, ha explicat Baos.

La Conselleria d'Educació envià la darrera proposta als comitès de vaga aquest divendres, i durant la darrera reunió Martí March els instà a donar una resposta. La propera trobada, en què FE-CCOO i potser l'STEI expressaran oficialment el seu assentiment a l'acord, encara no ha estat convocada, emperò tot indica que serà la setmana que ve.

Les claus de l'acord

El darrer document remès per la Conselleria d'Educació als comitès de vaga reconeix el compromís de recuperar en tres exercicis pressupostaris les retallades que va patir el professorat durant la legislatura de José Ramón Bauzá. S'avançaria així un any la restitució de les condicions sociolaborals respecte de la primera proposta que féu Martí March i que deixava per al 2019 la recuperació total.

Pel que fa a les condicions laborals, concretament, el Govern es compromet a retornar el 75% de la paga de Nadal retallada el 2012 abans que acabi el 2015 o al llarg de 2016 i incrementar un 1% els salaris a partir del mes de gener de 2016. Quant als sexennis, es cobraran a la vegada que ho facin els funcionaris de Sanitat i dels Serveis Generals –una promesa de Bauzá actualment congelada pel nou Govern–. La data màxima de pagament se situa al gener de 2017, tot i que hi ha la possibilitat que s'avanci al setembre de 2016 depenent de la disponibilitat pressupostària. Els complements de tutoria i de caps de departament perduts es retornaran al gener de 2018, tot i que hi ha la possibilitat que s'avanci al setembre de 2017. Igualment, el Govern ja no penalitzarà econòmicament els docents que estiguin de baixa. També s'ha acordat un calendari per retornar d'aquí al 2018 de manera progressiva a les 18 hores lectives del professorat de Secundària, Formació Professional i Educació per a Adults. El curs 2017-18 es retornaria el pagament dels mesos d'estiu als interins docents que facin més de 5 mesos i mig de feina entre setembre i juny d'un mateix curs escolar.

Quant a les plantilles, el document preveu l'increment de 374 docents implementat ja aquest curs que acaba de començar i la convocatòria d'oposicions que superin la taxa de reposició del 100% per als anys 2017 i 2019.

Respecte de les ràtios, per al curs actual es garantirà el desdoblament en els mòduls d'FP pràctics en què es requereixi. El curs 2016-17 es fixen en 20 alumnes per aula a Infantil (3 anys) i en 22 alumnes als cursos de 4 i 5 anys. A Primària la ràtio seria de 25 alumnes, 30 a ESO i FP, i 35 a Batxillerat. Igualment, hi ha el compromís de negociar les ràtios dels ensenyaments de règim especial a la Mesa Sectorial d'Educació i que Educació actuï al llarg del curs 2016-17 per pal·liar aquestes ràtios.

FE-CCOO considera que l'acord és “just, sensat i mesurat”, emperò adverteix també que seran “ben gelosos” del compliment de les reivindicacions. En qualsevol cas, l'acord, en cas de tancar-se, es continuarà negociant, controlant i exigint en el marc de les meses sectorials d'Educació, amb prèvia acceptació per part d'aquest òrgan.

stats