TEMA DEL DIA
Portada 06/09/2015

Rajoy no ha enviat ni un euro per a carreteres al Consell en quatre anys

L'esquerra pretén modificar el conveni per eliminar macroprojectes i afegir petites actuacions

Quim Torres
2 min
Un ple del Consell de Mallorca. / ARA BALEARS

PalmaEl govern de Mariano Rajoy (PP) no ha enviat ni un sol euro per a carreteres al Consell de Mallorca durant el mandat de Maria Salom (PP) com a presidenta de la institució, malgrat que existeix un conveni de carreteres en vigor i que cada any s'han previst més de 20 milions d'euros en partides en els pressuposts de l'Estat amb aquesta finalitat. Així ho asseguren els actuals responsables del Consell, que apunten que durant el mandat de Salom les inversions en carreteres s'han fet amb els doblers avançats just abans de les anteriors eleccions generals per l'anterior ministre de Foment del PSOE, José Blanco.

Segons els responsables actuals, Blanco va posar en mans del Consell un avançament de 194 milions d'euros per poder efectuar les obres de carreteres previstes en el conveni signat. I són aquests doblers els que s'han anat gastant. Actualment, segons les mateixes fonts, queden 77 milions d'aquesta bestreta a la caixa del Consell i, per això, quan Salom va anunciar abans de ser rellevada del càrrec que havia deixat 105 milions a la caixa, els actuals responsables consideren que també hauria d'haver dit que 77 ja hi eren abans que arribàs.

El fet que no hagin arribat més recursos s'explica, en part, perquè no s'han esgotat els doblers que ja havien arribat abans. A més, durant aquests quatre anys s'ha modificat el conveni per complir una nova llei estatal que impedeix a Madrid transferir doblers fins que no estiguin fetes les obres i justificades. Ara, els actuals responsables del Consell ja han demanat hora a Madrid per plantejar una modificació del conveni de carreteres, que no canviarà aquesta situació (la d'haver de justificar les obres per cobrar) perquè ve fixada per llei, sinó que cerca un canvi en les obres a executar.

La intenció de l'esquerra és eliminar del conveni alguns dels macroprojectes viaris que ells han descartat, com la continuació de la via connectora, i situar en el seu lloc diverses petites actuacions.

stats