Procés intern
Portada 12/03/2015

Les primàries de Podem, pendents d'un pacte amb Guanyem a Eivissa

Els aspirants d'aquesta illa quedarien exclosos per participar en un altre procés, dins una llista unitària al Parlament i el Consell amb altres forces com EU i Entesa

Lluís Planas
4 min
Membres de la direcció de Podem a Eivissa. Al centre de la imatge, la secretària general Viviana de Sans. PODEM

PalmaLes llistes d'aspirants a les primàries de Podem a Balears, autonòmiques i insulars, es troben a l'espera que es confirmi un acord a l'illa d'Eivissa entre aquesta formació i la plataforma Guanyem per presentar-se conjuntament en candidatures tant al Parlament com al Consell Insular. Si es confirmàs aquesta confluència, molt a prop de concretar-se segons ha explicat el secretari general Alberto Jarabo, els membres de Podem a Eivissa serien exclosos del procés de primàries perquè poguessin participar en la candidatura amb Guanyem, per a la qual es realitzaria un altre procés per configurar llistes unitàries al Parlament i el Consell en aquesta illa.

Malgrat que l'acord entre Podem i Guanyem no ha estat possible de manera generalitzada en l'àmbit autonòmic i municipal de Balears –des de Podem s'ha rebutjat l'acord per considerar que Esquerra Unida impulsa la plataforma a les Illes a favor seu, de la mateixa manera que ha fet MÉS per Mallorca–, a Eivissa sí que s'és a prop d'un pacte d'àmbit insular. A Mallorca i Menorca els acords d'aquest tipus s'han limitat de manera puntual a alguns municipis.

Guanyem s'ha constituït a Eivissa d'una manera més àmplia i amb la necessitat d'unir unes forces d'esquerres més disgregades, entre les quals només en quedaria fora el PSIB-PSOE. Un altre element diferencial és que la direcció de Podem elegida a Eivissa, amb la secretària general Viviana de Sans al capdavant, és l'única que no formà part de la candidatura que ara dirigeix la formació a Balears i la resta d'illes.

A Guanyem Eivissa també hi ha una important presència de membres d'Esquerra Unida –el seu líder, Arturo Parrón, n'és un dels principals impulsors–, però d'alguna manera també ve a recollir l'esperit d'Eivissa pel Canvi –que formà part de la majoria parlamentària del Pacte la legislatura passada– i té el suport i la integració de l'Entesa Nacionalista i Ecologista (ENE) –que forma part de la federació del PSM de Mallorca– i d'altres membres independents.

Les primàries per al Parlament, una única votació per a totes les Illes

A l'espera que es concreti aquest acord, el termini per a la inscripció de candidatures a les primàries de Podem ha acabat aquest dijous, però no es publicaran fins d'aquí a uns dies, després de ser revisades sobre possibles irregularitats. Tot i que les eleccions al Parlament es fan per circumscripcions a cada illa, les primàries autonòmiques de la formació es duran a terme en una sola votació. Per a les candidatures als consells insulars es farà una votació separada, tant per al cap de llista com per a la resta de la llista.

Segons ha explicat el secretari general, Alberto Jarabo, que optarà a ser el candidat a la presidència del Govern com a cap de llista al Parlament per la circumscripció de Mallorca, la qüestió insular va ser debatuda amb la direcció estatal, però finalment s'ha decidit que els més votats de cada illa en una única votació siguin els integrants de les respectives llistes. D'aquí la necessitat d'esperar a conèixer si hi ha acord amb Guanyem a Eivissa.

Primer avanç de propostes en habitatge i serveis socials

Al marge d'això, Jarabo, acompanyat de Xelo Huertas i Elena Herrera, igualment membres de la direcció autonòmica, han començat a avançar aquest dijous algunes de les propostes que inclourà Podem Illes Balears en el seu programa electoral, tot i que aquest es troba encara en un procés inicial d'elaboració. En matèria d'habitatge i serveis socials, han explicat mesures perquè l'administració faciliti el lloguer social i augmenti la renda d'inserció mínima.

Sobre possibles pactes postelectorals, Jarabo ha reiterat que "ens asseurem amb tots per veure en què coincidim", però ha remarcat que "això ho farem de la manera més neta i transparent possible, donant tota la informació, perquè després sigui la ciutadania qui decideixi en votació si hi ha d'haver acord o no". Ha afegit que per Podem l'"adversari polític principal" és el PP, mentre que per arribar a acords amb el PSIB els socialistes haurien de fer un gir de 180 graus.

stats