TEMA DEL DIA
Portada 20/07/2015

El Pacte fa enrere i evita dur el relleu a la direcció d'IB3 al ple d'aquest dimarts

Retirarà el punt de l'ordre del dia del Parlament al·legant que no hi ha acord amb el PP i s'evita així perdre o elegir Pere Bagur, que els populars podrien acceptar

Q. Torres
3 min
El ple del Parlament no votarà avui cap canvi a la direcció d'IB3 / ISAAC BUJ

PalmaLes forces de la majoria progressista han acordat aquest dilluns fer enrere en la proposta d'elegir aquest dimarts el futur director general de l'ens públic de ràdio i televisió. El punt serà retirat aquest dimarts de l'ordre del dia del ple del Parlament i no se sotmetrà a votació l'elecció d'un dels quatre noms que s'havien plantejat al PP. Oficialment, el motiu de la rectificació és que el PP no s'ha decantat per cap nom i, per tant, ara per ara no hi ha cap proposta formal de director general ni de la resta de membres del consell de direcció d'IB3 per poder sotmetre-la a votació. En realitat, però, la majoria de forces d'esquerres també volen evitar haver d'acceptar el nomenament d'un dels noms que ells mateixos proposaren, el de Pere Bagur, que el PP podria acabar acceptant.

Amb la llei d'IB3 actual, el PP és necessari per poder aprovar l'elecció d'un director general i de la resta de membres del consell de direcció que s'han de substituir perquè cal una majoria de dos terços. Amb la decisió de l'esquerra de retirar aquest punt del debat, l'esquerra s'estalvia una votació que previsiblement hauria perdut o s'estalvia l'elecció d'un candidat per a la direcció general que generava reticències internes.

L'esquerra va plantejar al PP quatre noms perquè en triàs un com a director general d'IB3: eren la periodista Xesca Vidal (proposada per Podem), el periodista Joan Marí (proposat per MÉS), el tècnic Antoni Sintas (proposat pel PSIB) i el periodista Pere Bagur (proposat per MÉS per Menorca). La intenció de l'esquerra era que el PP els mostràs divendres les seves preferències i durant el cap de setmana es pogués negociar una proposta amb els noms dels substituts dels sis dels nou membres del consell de direcció d'IB3 que han esgotat el seu mandat o que han partit. Com que el PP ni divendres ni dilluns no ha aclarit quina és la seva aposta i s'ha limitat a demanar més temps i a insistir a negociar també càrrecs directius de la cadena, l'esquerra ha optat per evitar la votació d'aquest dimarts perquè no té una proposta formal.

El PP, almenys fins aquest dilluns, només valorava un dels quatre noms plantejats per l'esquerra, el de Pere Bagur, un periodista menorquí que va dirigir la Cope a Menorca. De fet, aquest dilluns tenia intenció d'entrevistar-se amb ell. Aquesta predisposició del PP havia fet dubtar a l'esquerra i algunes de les forces progressistes ja havien deixat entreveure que rebutjaven la possibilitat que Bagur fos el nou director general. En qualsevol cas ni ell ni cap dels altres tres aspirants no seran, de moment, directors generals d'IB3, perquè l'esquerra ha acordat retirar de l'ordre del dia del ple del Parlament de dimarts el punt per votar un nou director general i els membres del consell de direcció que s'han de substituir.

En lloc de continuar amb el debat dels noms, les forces d'esquerra canvien l'orientació del debat i volen centrar-lo ara en quin ha de ser el model que ha de regir la futura ràdio i televisió pública. Per fer-ho, crearan ara un grup de treball o un comitè d'experts, que analitzarà la situació amb la participació de professionals qualificats, dels grups polítics i del Govern. En aquest fòrum també es posarà a debat la conveniència de modificar la llei d'IB3, la que ara obliga a un consens amb el PP per elegir el nou director general de la cadena. Amb la llei actual, cal una majoria de dos terços (40 dels 59 diputats) per elegir els membres del consell de direcció, incloent el director general, i si no s'aconsegueix en una primera votació, cal esperar sis mesos per fer-ne una segona en la qual basta la majoria absoluta. La intenció de l'esquerra és modificar aquesta llei de manera ràpida per tal que no sigui necessària la participació del PP en l'elecció de la direcció.

stats