ECOTAXA
Portada 19/10/2015

L'associació de xalets vacacionals diu que l'impost turístic és injust i afavoreix l'oferta no reglada

Critica que serà la gran beneficiària perquè no haurà de pagar

M. Bonnín
2 min
Miquel Cifre i Yolanda Loeffler, president i vicepresidenta de l'Associació d'Empresaris de Villes Turístiques. / M.B.

Port de PollençaEls empresaris dels xalets vacacionals han criticat avui l'impost turístic que vol aplicar el govern perquè és "injust", ja que afavoreix la competència deslleial per part de l'oferta no reglada. "Seran els grans beneficiaris", ha indicat el president de l'Associació de Vil·les Turístiques de Mallorca, Miquel Cifre. Això no obstant, no s'ha volgut manifestar sobre la conveniència o no de l'impost en línies generals: "no entrarem en el debat polític", ha afegit.

Per altra banda, també han criticat que no s'hagi optat perquè la taxa es pagui als ports i aeroports. Segons ha indicat l'associació, el més probable és que aquesta temporada s'hagi de contractar personal perquè vagi casa per casa a cobrar l'import, ja que el pagament es fa en origen i la contractació ja s'haurà fet abans que l'impost sigui vigent. Segons ha indicat la vicepresidenta, Yolanda Loeffler, l'associació ja ha contractat entre un 6% i un 8% de les reserves de la propera temporada "sense saber si s'ha de recaptar la taxa". Haver de pagar a posteriori podria provocar reticències entre els clients, ha dit.

120.000 turistes

Un total de 120.000 turistes s'han allotjat en xalets vacacionals durant aquesta temporada, una xifra que equival a 6.000 visitants per setmana.

L'associació ha qualificat la temporada que ara acaba d'"atípica", perquè fins a mitjans mes de juny no ha registrat una ocupació del cent per cent. "La temporada ha començat tard", ha indicat Loeffler. De mitjana, l'ocupació ha estat del 85%, un 3% més que l'any passat.

L'associació de xalets vacacionals representa 1.800 vil·les turístiques (cases aïllades amb piscina). D'aquestes, 1.500 són de Pollença, mentre que la resta està repartida majoritàriament entre Santanyí i Cala d'Or. El perfil del client és una família de classe mitjana-alta, sobretot de professionals liberals. Un 80% dels clients són britànics i del 20% restant la majoria són alemanys. Les estades solen ser de 15 dies, malgrat que la tendència és disminuir-les en deu dies o set.

Un xalet turístic pot costar entre 600 euros i 3.000 la setmana, depenent del tipus de casa i de si és temporada alta o baixa.

stats