Portada 16/08/2019

"M’agrada comparar la feina al restaurant amb un directe musical"

La xef de Ca na Toneta, Maria Solivellas, explica la setmana que li espera

Kike Oñate
2 min
"M’agrada  comparar la feina al restaurant amb un directe musical"

Durant quatre mesos a l’any, el restaurant exigeix fer feina constantment, molta concentració i és quasi impossible desconnectar. Estàs ficada en un ritme que és monòton, però alhora li agafes el gust. A més, cada dia és absolutament diferent de l’anterior i m’agrada comparar la feina al restaurant amb un directe musical. Per això és tan important tenir-ho tot molt ben controlat. Quan saps que has fet un bon servei, sents una gran satisfacció.

Cada dia m’aixec devers les 9.30 h perquè sempre me’n vaig a dormir molt tard. La feina l’acabam passada la mitjanit, però no arrib a casa mai abans de les 2 h de la matinada. Per això intent dormir tant com puc; a més, m’encanta. Per berenar sempre menj fruita; ara a l’estiu, sempre meló i cafè sol, acompanyats de la premsa digital: necessit una horeta per començar a rodar i llegir m’ajuda a despertar-me. Dilluns al matí aniré a classe de ioga i divendres també. Em té molt enganxada, et col·loca tant mentalment com físicament per afrontar el dia. Després he quedat unes horetes per sortir amb la barca de na Maca de Castro i unes amigues gastrònomes de fora, però hauré d’anar a correcuita cap a Caimari. Ser cuinera a Mallorca és un luxe, perquè passes d’estar a la mar a la feina en un no-res. Dimarts al matí assistiré a un curs organitzat per l’Associació de Varietats Locals sobre conservació de llavors. M’hi he apuntat perquè de vegades no em surten els planters de l’hort que tenim i on cultivam varietats locals per utilitzar al restaurant i és molt frustrant quan perds una llavor. Més tard hauré d’anar a comprar farina de xeixa al moliner de sa Pobla i a veure el peixater. Dinaré abans d’entrar a la feina a les 16.30 h i mentre arranca la cuina faré feina de gestió, fins que devers les 18.30 h s’activi el restaurant. També aniré a l’hort a collir flors i herbes fresques que feim servir al menú; m’encanta aquest moment! L’únic dia lliure és el dimecres, perquè tancam i en principi part de l’equip de Ca na Toneta passarem el dia a Menorca. Volem anar al mercat de Maó de bon matí a comprar marisc que cuinarem per sopar. Tot seguit farem una capbussada en alguna cala i dinarem al restaurant Sa Llagosta, a Fornells, que és d’uns amics. Tenim la sort que l’equip ens duim molt bé, som com una família.

Quan arribi de Menorca aniré a fer la compra al [mercat de] dijous d’Inca, on hi ha un parell de pagesos que m’agraden molt i sempre tenc trulls de producte amb ells. Dinaré a ca ma mare i tornaré a la cuina. Quasi cada dia a l’estiu tenim visites d’amics o de clients molt especials. Mallorca és plena de gent important de tot el món però discreta, i tenim la sort que els agradam. Divendres aprofitaré per anar a supervisar i assessorar la carta que he dissenyat per a l’hotel Sant Francesc de Palma. L’he pensada per a qui vol fer un menjar informal. Normalment hi vaig els dimecres, però de vegades ho canvii.

stats