CONFLICTE EDUCATIU
Portada 28/04/2015

Educació no aconsegueix que es desconvoqui la vaga indefinida a un mes de les eleccions

Els comitès de vaga titllen d'electoralista la proposta de Vera de recuperar els sexennis a l'octubre i preparen mobilitzacions per al 19 i 20 de maig

Mercè Pinya
3 min
El director general d'Educació reunit avui amb els comitès de vaga. ISAAC BUJ

PalmaA hores d'ara ja no hi ha cap dubte que la vaga indefinida arribarà convocada a les eleccions del 24 de maig. La reunió d'aquest dimarts capvespre entre els comitès de vaga de l'STEI, FE-CCOO i Assemblea de Docents i la Conselleria d'Educació ha conclòs sense cap acord i amb un núvol negre per al Govern a pocs dies dels comicis: mobilitzacions i boicot a les proves de la LOMQE a 3r de Primària.

El director general d'Educació, Antoni Vera, ha oferit als representants dels mestres i professors la descongelació dels sexennis a partir de dia 1 d'octubre de 2015, igual que en el sector sanitari. Tots han coincidit que és “una proposta electoralista”, atès que Vera no ha facilitat tan sols la quantificació econòmica que suposaria aquesta mesura i que tampoc no hi ha cap partida pressupostària que permeti fer veure que es tracta d'una promesa que es complirà.

Tot i que des del sindicat FE-CCOO Toni Baos reconeix un “canvi de tarannà” respecte de les llargues i infructuoses negociacions dels comitès de vaga amb Joana Maria Camps i Guillem Estarellas, conclou que “tanmateix el resultat és el mateix: no hi ha flexibilitat”.

“Tenim clar que altres punts de la taula reivindicativa [els motius de la vaga] ja han seguit la seva via, com els expedients dels directors o el TIL”, ha apuntat el representant de l'STEI, Cosme Orell. Per això, les reivindicacions dels tres col·lectius van en la mateixa direcció: “El tema més urgent a hores d'ara és la del desplegament de la LOMQE, que pensam que es pot negociar”, ha indicat el portaveu de l'Assemblea de Docents, Iñaki Aicart.

Els comitès de vaga han recordat a Vera la petició del Consell Escolar de les Illes Balears d'ajornar l'aplicació de la llei Wert a ESO i Batxillerat i també les mesures de “flexibilització” que han anunciat algunes comunitats autònomes. “El director general s'ha mantingut ferm en aquest punt i ha advertit que aquesta qüestió no és negociable”, ha explicat Aicart.

La posició de Núria Riera respecte d'aquest assumpte, fidel a les directrius del ministre José Ignacio Wert, no feien presagiar tanmateix cap concessió en aquest aspecte. Emperò després de la demostració de força al carrer d'aquest dissabte per part de l'Assemblea de Docents, el Govern es pot trobar amb un darrer problema a només dos o tres dies de les eleccions. Dia 19 i 20 de maig hi ha programades les proves de revàlida de la LOMQE als alumnes de tercer de Primària, uns exàmens que la comunitat educativa rebutja. Els comitès de vaga també han demanat a Vera que no els faci, a la qual cosa s'ha negat.

“Altres comunitats autònomes com Madrid o Aragó estan plantejant vagues”, ha advertit el portaveu dels docents. “Ens reservam el dret a plantejar mobilitzacions, des de vaga fins a aules buides, si FAPA així ho considera”, ha apuntat Cosme Orell. “Cerquen un darrer confrontament”, opina Toni Baos, que recorda que a la sanitat pública els sindicats CCOO, UGT i CSI-F han decidit avui convocar per al maig vinent cinc dies de vaga del personal de l'IB-Salut.

De moment, no hi ha res tancat, emperò la mobilització, tingui la forma que tingui, sembla segura. L'Assemblea de Docents aprovà en la darrera assemblea general un boicot a aquestes proves de revàlida, que ara s'ha de concretar en què consistirà. Des de l'STEI apunten que la unitat d'acció és important en aquest sentit i que en les properes setmanes s'organitzaran amb la resta d'entitats de la comunitat educativa.

stats