ACORDS DE GOVERNABILITAT
Portada 30/09/2015

Un decret llei derogarà a finals d'octubre els articles desreguladors de les lleis territorials del PP

El text del Govern afectarà la Llei agrària, la del sòl, la de mines i la turística

Q. Torres
2 min
Els membres de la Comissió de Seguiment del Pacte s'han tornat a reunir aquest dimecres / ISAAC BUJ

PalmaLa comissió de seguiment del Pacte ha acordat aquest dimecres posar dia i hora per complir un dels compromisos en matèria territorial signat en els acords de governabilitat. Els representants del PSIB, Podem i MÉS preveuen que a finals d'aquest mes d'octubre el Govern aprovi un decret llei que derogarà els articles desreguladors en l'àmbit urbanístic i territorial que el PP va fixar en les Lleis agrària, del sòl, la de mines o la turística durant la legislatura passada.

L'acord coincideix amb la petició que ha fet el GOB el mateix dia i en el mateix sentit. Les forces progressistes havien criticat a l'oposició que les lleis aprovades pel PP incloïen una desregulació urbanística que, per exemple, afavoria nous creixements urbanístics, sobretot en sòl rústic. En les negociacions del Pacte s'havien compromès a abolir els articles més polèmics d'aquesta normativa i, al marge d'això, es preveuen modificacions d'algunes d'aquestes lleis, com la de turisme.

A la reunió hi han assistit dos directors generals de la Conselleria de Territori, però no hi ha acudit el conseller Joan Boned, que era a Eivissa, on ha anunciat que la llei per afavorir el lloguer d'habitatges inclourà mesures per incentivar aquells propietaris que només lloguen durant els mesos d'estiu que ho facin durant tot l'any. Amb aquesta normativa específica es vol afrontar una situació que és especialment problemàtica a Eivissa i Formentera. Boned també ha anunciat que se signarà un conveni amb una entitat financera que oferirà entre 70 i 100 habitatges a Balears destinats al lloguer social.

Al marge d'això, en la reunió de la comissió de seguiment del Pacte també s'ha abordat la problemàtica dels vols entre illes i s'ha acordat mantenir una posició unitària per defensar davant Madrid que es fixi una tarifa plana de 30 euros per als bitllets entre Illes. Segons el Pacte no existeix cap impediment tècnic ni jurídic perquè es pugui aplicar un mecanisme que abaratiria el cost dels bitllets per al 80% dels viatgers de les Illes. Una altra cosa, reconeixen, és el cost que tindria, que el Pacte voldria que l'afrontàs Madrid.

stats