COMPTES PÚBLICS
Portada 14/10/2015

El Consell augmentarà el pressupost i incrementarà la inversió el 2016

Recuperarà inversions estatutàries com la del Centre Toni Catany i iniciarà el desdoblament de Llucmajor a Campos

Q. Torres
2 min
L'equip de govern del Consell de Mallorca ha passat balanç als seus cent primers dies.

PalmaEl Consell de Mallorca augmentarà el seu pressupost per a 2016 i destinarà més doblers a inversions. No només es pressupostaran inversions en carreteres previstes en el conveni amb Madrid, que enguany no s'han executat, com el desdoblament de Llucmajor a Campos o els accessos a Artà, també es recuperaran les inversions estatutàries perquè no es perdin.

L'increment pressupostari respecte dels 300 milions que ha tingut enguany el Consell encara s'ha de determinar, dependrà del Govern balear i de l'aplicació de la nova Llei de finançament dels consells, però l'equip de govern insular dóna per fet que hi haurà un augment. “El pressupost pujarà”, ha dit el conseller insular d'Hisenda, Cosme Bonet, que ha participat en la valoració dels cent dies de canvi al Consell de Mallorca. Bonet, però, ha apuntat que allò important no és gastar més sinó millor. El socialista ha defensat que la bona situació financera del Consell possibilita que l'equip de govern sigui més valent i pugui tenir una visió estratègica que vagi més enllà del 2016.

L'augment pressupostari es deixarà notar en el capítol d'inversions. El Consell pressupostarà els 23 milions d'euros de l'anualitat del conveni de carreteres i iniciarà obres com el desdoblament a Campos o els accessos a Artà (de moment, la variant d'Inca que planteja l'Ajuntament es considera inviable tècnicament). Però la setmana vinent negociarà amb el Ministeri de Foment per intentar reprogramar l'anualitat prevista per a enguany i que no s'ha executat. També preveu uns 10 milions d'euros més per a manteniment de carreteres provinents del Govern. A la vegada es pressupostaran 12 milions més d'inversions estatutàries que s'han d'executar l'any vinent perquè, si no, es perdran. Dins aquestes actuacions es troba el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany de Llucmajor i la reforma de Can Weyler a Palma.

La no-execució de les inversions estatutàries o del conveni de carreteres són, per als actuals responsables de la institució, un exemple de la inacció i la manca de planificació dels seus antecessors del PP. “Enguany no s'ha executat ni un cèntim del conveni de carreteres”, ha denunciat la consellera insular responsable, Mercedes Garrido, perquè, segons ha explicat, ni el desdoblament entre Llucmajor i Campos, ni els accessos a Artà ni la variant d'Inca no tenien el projecte aprovat.

Per a l'any que ve, el Consell també espera començar a recuperar part del deute que té el Govern amb la institució i que puja a 125 milions d'euros. També preveu rebre la competència de promoció turística, malgrat que l'Executiu havia dit que estaria transferida al 2017.

El Consell era un lleó adormit, que varen voler convertir en un moixet, i en cent dies l'hem despertat”, ha assegurat el president del Consell, Miquel Ensenyat (MÉS), qui ha aprofitat els cent dies de govern per fer balanç a les actuacions iniciades des de la institució, que van des de l'aprovació d'una moratòria per a grans superfícies fins a l'inici del procés per aturar la importació de fems, passant per la creació d'un servei d'urgències socials, actiu les 24 hores al dia. La compareixença, però, també ha servit per anunciar, com a primera mesura per fer un Consell més participatiu, la convocatòria d'una audiència pública, que es farà el 18 i el 20 de novembre i que permetrà a la ciutadania fer preguntes als responsables de la institució.

stats