Tema del dia
Portada 10/05/2015

Ciutadans rebaixarà la representació de Menorca i Eivissa al Parlament

Defensa en el seu programa balear que els candidats s'han de triar a través de primàries després de posar els seus 'a dit'

Q. Torres
3 min
Els candidats de Ciutadans al Parlament i a Cort, Xavier Pericay i Pep Luís Bauzá / E. CALVO

PalmaCiutadans, la formació d'Albert Rivera, que només es presenta al Parlament per la circumscripció de Mallorca, ha incorporat al seu programa una proposta per fer una nova llei electoral basada en un sistema de representació "molt més equitatiu", que rebaixi la representació que ara tenen les illes de Menorca i Eivissa en benefici de la de Mallorca.

La nova formació defensa "una única circumscripció per a tota la comunitat" i que siguin els partits els qui, en les candidatures, atorguin la representació territorial que considerin. Ciutadans al·lega que Mallorca està infrarepresentada en comparació a la resta d'illes perquè "el vot d'un elector a Menorca té gairebé quatre vegades més pes que el d'un de Mallorca" i "és obvi que aquestes diferències no poden ser sostingudes". Per això, proposa que Balears sigui circumscripció única i que tots els vots pesin igual. S'obvia que la qüestió no es resoldria amb una modificació de la Llei electoral (que necessita una majoria qualificada de dos terços), sinó que s'hauria de modificar l'Estatut d'Autonomia, perquè és en la norma marc on es determina que hi ha d'haver quatre circumscripcions electorals, una per illa. La modificació de l'Estatut també ha de ser aprovada per dos terços del Parlament i s'ha d'aprovar així mateix a les Corts com a llei orgànica.

Si no es pogués convertir Balears en circumscripció única, Ciutadans mantindria les quatre circumscripcions actuals, "però amb un ajust en la distribució dels escons que impliqui una reducció substancial dels atribuïts a Menorca i Eivissa".

No és l'única modificació que plantegen a la Llei electoral, ja que a més consideren que s'hauria de revisar el sistema que s'empra ara per convertir els vots en escons, la llei d'Hondt, perquè afavoreix els grans partits, i substituir-lo per un sistema més proporcional, "que afavoreixi una representació més equitativa".

Fora de l'apartat on es defensa una nova llei electoral, el programa de Ciutadans proposa "establir amb urgència mesures encaminades a debilitar la consolidació de les elits polítiques i a revitalitzar els partits polítics com un element essencial de democràcia". Una de les mesures és "el desbloqueig de les llistes electorals com a passa prèvia a la instauració de les llistes obertes". Se suposa que són qüestions que la formació propugna a tot l'Estat perquè una altra de les mesures és "l'elecció dels candidats dels partits a través d'un procés de primàries", malgrat que a Balears tots els candidats han estat triats 'a dit'.

En l'àmbit de la lluita contra la corrupció, planteja una mesura més àmplia que la de José Ramón Bauzá (PP). No només es preveu la "separació" dels imputats per corrupció política de les llistes, sinó també "dels càrrecs del partit". Bauzá només els ha separat de les llistes, però ha permès que imputats continuassin en els seus càrrecs públics, com Pere Rotger com a diputat del Parlament, o en els seus càrrecs orgànics, com José María Rodríguez com a president del PP de Palma. Precisament Ciutadans entén que per poder pactar amb Bauzá aquest hauria de 'jubilar' Rodríguez.

stats