COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ
Portada 28/01/2015

Antich i Thomàs justifiquen els canvis a Son Espases per les deficiències del projecte del PP i just admeten un sobrecost de 69 milions

Els populars, en canvi, sostenen que "l'estafa” del Pacte costa 285 milions d'euros, malgrat que cap document no ho acrediti

Q. Torres
4 min
Antich i Thomàs, a la comissió d'investigació de Son Espases / ISAAC BUJ

PalmaL'expresident del Govern Francesc Antich (PSIB) i l'exconseller de Salut del Pacte, Vicenç Thomàs (PSIB), han justificat aquest dimecres al Parlament la modificació del contracte de Son Espases que va fer el seu Govern per les moltes mancances que, segons ells, tenia el projecte que havia deixat el PP. Ambdós han xifrat en 69 milions d'euros (60 més IVA) el sobrecost que provocà aquella modificació que, al cap dels 29 anys de concessió de l'hospital, eleva el cost total en 158 milions respecte dels 1.636 milions d'euros inicials. Tot i això, el PP ha mantingut que “l'estafa” provocada és de 285 milions d'euros, malgrat que els socialistes han insistit que no existeix cap document que així ho indiqui.

En les compareixences d'Antich i de Thomàs s'han viscut moments de tensió, sobretot pel to que ha emprat el portaveu del PP en la comissió, Carlos Veramendi, i per les contínues interrupcions que ha provocat en els compareixents quan aquests no contestaven allò que ell volia sentir. “És que m'han dit que no puc dir mentides”, li ha hagut de dir l'expresident. “Contesti el que vulgui: sí o no”, ha arribat a demanar Veramendi a Thomàs.

Les dues compareixences han servit per posar sobre la taula per on aniran els trets a partir d'ara. Mentre que el PP considera que el Pacte va provocar un sobrecost no justificat en l'execució de l'hospital que acabarà suposant 285 milions d'euros, els responsables de l'anterior Govern sostenen que aquest sobrecost és de 69 milions i que està plenament justificat perquè el pla funcional de l'hospital era de l'any 2001 i tenia “moltíssimes deficiències” pel que fa als serveis assistencials. Per exemple, s'ha dit que amb la modificació es van crear quatre quiròfans de cirurgia major ambulatòria, que no existien; es va fer una àrea d'urgències de traumatologia, que no s'havia previst; es va aixecar una planta més de psiquiatria o es va preveure una unitat de reproducció assistida, entre molts altres serveis. També s'ha justificat el sobrecost per les mesures de respecte a l'entorn que es van introduir, per la necessitat d'adaptar l'edifici a les normes d'accessibilitat, per la impossibilitat de fer una subestació elèctrica com estava previst o per millores de sostenibilitat que s'aplicaren en adaptar el projecte a un codi tècnic d'edificabilitat que ja havia entrat en vigor en bona part.

“Si haguessin governat vostès, també haurien fet moltes d'aquestes modificacions”, ha assegurat l'expresident dirigint-se al PP. L'exconseller Thomàs ha afegit que el PP no va criticar en el seu moment cap de les millores introduïdes. El socialista ha afirmat que les negociacions amb la concessionària duraren dos anys i foren dures. I ha reconegut que a canvi que aquesta assumís nous serveis, l'Administració se'n va fer càrrec d'altres que inicialment corresponien a la concessionària, com la dotació d'equipaments, que s'havien dissenyat l'any 2001 i que en molts casos es consideraven obsolets. Aquests extrems havien estat apuntats anteriorment en la compareixença del gerent de la concessionària, Carlos Feced, que també ha xifrat el modificat en 69 milions i que ha apuntat que, amb el canvi, la concessionària no ha millorat la rendibilitat.

Les explicacions dels socialistes no han convençut el PP perquè el seu portaveu ha insistit a denunciar que el sobrecost a l'hospital per "l'estafa” del Pacte és de 285 milions d'euros. Veramendi ha assegurat que els 69 milions provoquen un increment dels cànons de 110 milions i, a més, l'Administració haurà de pagar 89,7 milions pel consum energètic i d'aigua, 8,6 milions per l'impost de construcció municipal i 24,9 milions per reposar mobiliari. Tant Antich com Thomàs han defensat que el sobrecost és de 69 milions i l'exconseller ha afegit que ha demanat en reiterades ocasions un document oficial que provi aquest sobrecost i mai no ha aparegut. Fins i tot ha dit que el Govern actual li ha reconegut que no existeix. Veramendi l'ha reptat a dimitir si aconsegueix una certificació de l'IB-Salut (un organisme controlat ara pel PP) que apunti al suposat sobrecost de 285 milions.

En la compareixença, Thomàs ha detallat que la concessionària demanava 25 milions més dels que s'han pagat, que les noves mesures suposen un estalvi energètic de 28 milions i que es varen crear 500 noves places de pàrquing i noves zones comercials que suposarien ingressos per a l'Administració de 26 milions. També ha apuntat que la bonificació del 95% de l'impost de construcció no la va tramitar el PP. A més, ha advertit que dues setmanes abans de les eleccions, la concessionària va demanar una nova modificació del contracte que va ser rebutjada per l'IB-Salut i que ara ha provocat un contenciós amb el Govern en el qual la concessionària reclama 130 milions més. El PSIB insinua que l'adjudicació del PP a l'oferta més baixa, la de Dragados, amb 105 milions acabarà sortint més cara si se li reconeixen els 130 milions que ara demana. Mentrestant, el PP atribueix aquests 130 milions de reclamació a despesa no justificada del Pacte.

El PP ha denunciat, així mateix, “greus irregularitats” en la tramitació del modificat del contracte que va fer el Pacte perquè no va passar pel Consell Consultiu i ha retret una suposada incompatibilitat de l'alt càrrec del Pacte Josep Pomar per contractar assessories amb les quals abans i després hauria mantingut una relació laboral, uns extrems que Thomàs ha negat. També ha criticat que el Pacte denunciï que l'exconsellera Aina Castillo va encomanar el pla de comunicació de l'hospital a la consultoria Overmarketing, que està sent investigada, i que després fos el Pacte qui pagàs les factures i gastàs els doblers sobrants. O que fes el mateix amb sis milions pressupostats per una oficina tècnica, d'on sortiren 90.000 euros per pagar UGT i CCOO a canvi de fer plans de seguretat laboral.

En les compareixences, Antich i Thomàs han recalcat que la decisió de continuar l'hospital a Son Espases no es va produir a canvi de permetre l'aprovació de la Llei 4/2008 de protecció territorial per acontentar el Bloc. En el mateix sentit s'ha pronunciat l'exconseller de Mobilitat i Medi Ambient Biel Vicens (MÉS), que ha comparegut també al Parlament. Vicens també ha apuntat que el Bloc no va deixar continuar les obres a canvi que s'aturàs la urbanització de les Fontenelles. I ha insistit, com havien fet els altres integrants del Pacte, que la decisió de continuar l'hospital no va agradar als membres del Govern, però també ha defensat que un pic presa la decisió ningú no la va obstaculitzar.

Les compareixences a la comissió de Son Espases continuen aquest dijous amb la presència d'alts càrrecs del Pacte i de l'exconsellera d'Afers Socials i actual portaveu de MÉS en la comissió, Fina Santiago. Amb tot, el plat fort d'aquest dijous serà la declaració per videoconferència que farà l'horabaixa el president d'ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez, que és el màxim responsable de l'empresa Dragados, que es va adjudicar el concurs d'adjudicació.

stats