Política 24/10/2020

Zapatero defensa trobar una "resposta" a la situació de Puigdemont

No es mulla sobre els indults o l'amnistia dels presos polítics, però exposa un principi de "generositat universal"

N.orriols
3 min
Rodríguez Zapatero: “Caldrà fer un acte de retrobament que recordi l’1-O, si no no es curaran les ferides”

BarcelonaJosé Luis Rodríguez Zapatero, expresident espanyol, ha sigut una de les veus a l'Estat que ha defensat la distensió del conflicte català i el diàleg, malgrat mantenir una oposició frontal al referèndum d'independència. Aquest dissabte, en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio, hi ha tornat a fer èmfasi assegurant que s'ha de traduir amb "generositat" amb els presos i també amb l'expresident Carles Puigdemont, exiliat a Waterloo.

"No contribuiré a posar les coses més difícils, però també la posició de Puigdemont necessita una resposta abans o després. Hi ha una espècie de silenci sobre aquest tema [...]. No comparteixo que no convoqués eleccions ni que marxés del país, però defenso un principi de generositat universal", ha dit.

No s'ha volgut pronunciar sobre el mecanisme en concret, si un indult o una amnistia –a Puigdemont només l'afectaria aquesta última via, perquè per ser indultat abans has de ser condemnat–, però sí que ha insistit que la democràcia és "generosa". "La situació dels presos és un factor important", ha dit sobre la resolució del conflicte, i ha lamentat que la pandèmia hagi alentit "el procés de retrobada" entre Catalunya i l'Estat –la taula de diàleg només s'ha reunit un cop–. Tot i això, ha posat en relleu l'actitud del vicepresident i candidat d'ERC, Pere Aragonès, i el cap de files a Madrid, Gabriel Rufián: "Valoro molt la posició que està tenint ERC, crec que és constructiva".

Segons el seu parer, l'independentisme es va "equivocar" el 2017 i cap país al món va entendre la declaració d'independència. "L’independentisme es va equivocar. El referèndum perquè sí era un viatge cap enlloc. És el moment de recuperar les posicions més constructives". En una entrevista recent a l'ARA també va demanar gestos a l'Estat, assegurant que calia un "acte de retrobament que recordi l'1-O".

Sobre la manera de resoldre el conflicte entre l'Estat i la Generalitat, creu que la taula de diàleg ha de treballar en "reformes en l'Estatut i la projecció de Catalunya a les institucions europees", i que això es ratifiqui "en un referèndum". No ha de tenir necessàriament forma d'un Estatut, perquè considera que l'actual "ha perdut vigor però té un potencial no explotat". Ha defensat un "nou marc polític i legal", però en cap cas el referèndum.

Per a Zapatero no s'ha de plantejar una consulta sobre la independència ni que l'independentisme superi el 50% dels vots a les eleccions, a diferència del que va dir el líder del PSC, Miquel Iceta, que va assegurar que tindria més força per "negociar" un referèndum. "Un referèndum a Catalunya suposaria posar-nos dins un túnel sense sortida", ha conclòs.

Malgrat la seva predisposició a crear un "bon clima" per al diàleg, l'expresident espanyol ha rebutjat la idea de ser un "mediador" en el conflicte català perquè considera que són els actors que ara tenen responsabilitats els qui han d'actuar. Cal recordar que l'expresident Puigdemont, en el seu últim llibre sobre el seu pas per l'exili, ha explicat que l'estiu del 2018 va estar en contacte amb Zapatero per intentar rebaixar la tensió arran dels llaços grocs.

"El rei emèrit m'ha fet patir"

José Luis Rodríguez Zapatero ha passat de puntetes pel debat entre monarquia i república –ahir el Centre d'Estudis d'Opinió donava un resultat demoscòpic d'un ampli suport a la república com a forma d'estat a Catalunya–, però sí que ha expressat el descontentament amb el rei emèrit: "Vam decidir que la nostra forma de govern era la monarquia parlamentària". Però Joan Carles I, assegura, l'ha fet patir: "He sentit disgust pel rei emèrit".

En relació amb la moció de censura promoguda per Vox aquesta setmana al Congrés de Diputats, l'expresident espanyol ha valorat la negativa del PP a donar suport a l'extrema dreta de Santiago Abascal i ha instat el popular Pablo Casado a buscar "diàlegs i consensos" amb el govern de Pedro Sánchez, sobretot ara que hi torna a haver damunt la taula pactar la renovació del Consell General del Poder Judicial.

stats