Política 27/09/2020

Zapatero avala les "vies de generositat" amb els presos polítics

Trasllada la seva "comprensió" a la Moncloa abans que comenci a tramitar les peticions d'indults

Marc Toro
3 min
L'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, pronunciant el pregó de Santa Eulàlia al Born Centre Cultural

BarcelonaJosé Luis Rodríguez Zapatero va anar ahir un pas més enllà en la seva recepta per al “retrobament” de Catalunya i Espanya i va avalar que s’abordi la situació dels presos polítics. Els socialistes tenen clar que aquest és un escull per resoldre el conflicte polític, així com per facilitar el suport de l’independentisme als pressupostos, i l’expresident espanyol va deixar clar en una entrevista a La Razón que el govern espanyol tindria la seva “comprensió” i la de “bona part de la societat” si opta per “vies de generositat” amb els líders independentistes empresonats. “L’ordenament jurídic, i passa en totes les democràcies, té marges per adequar la situació”, va dir. L’exlíder del PSOE no va especificar cap mesura, però les seves declaracions arriben dies després que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, anunciés que aquesta setmana començarà a tramitar les peticions d’indult dels presos.

Malgrat que el PP, Vox i Cs han posat el crit al cel i ja branden recursos al Tribunal Suprem contra aquesta mesura de gràcia, que es tramitin els indults no implica que s’acabin concedint. En els últims dos anys, de fet, només se n’han concedit 56, menys de l’1% dels sol·licitats. El procés de tramitació, que segons els càlculs de Justícia podria allargar-se un mínim de sis mesos, comença remetent la petició al tribunal sentenciador, que sol·licita un informe a la Fiscalia i elabora el seu posicionament per remetre’ls tots dos al ministeri. Zapatero, a més, va avisar ahir que la “generositat” amb els presos haurà d’anar en funció de “com es desenvolupi” el Procés; és a dir, dels pròxims passos dels partits independentistes: “Tothom ho entén. No pot ser òbviament una exigència”, va afirmar, afegint que cal actuar “comportament a comportament; a actitud, resposta”, va sentenciar.

“La solució és l’amnistia”

L’actitud fins ara de l’independentisme i de la majoria dels presos ha sigut, però, la de rebutjar els indults. Ahir mateix el president d’ERC, Oriol Junqueras, s’hi referia com a mesures “parcials”. “Només hi ha una solució per acabar amb la causa, que és l’amnistia”, va afirmar en una entrevista escrita a Catalunya Ràdio, i va argumentar que, juntament amb l’exercici de l’autodeterminació, és l’única solució “global”. Els socialistes han tancat la porta des del primer moment tant a l’amnistia com a l’autodeterminació, les principals reclamacions que tant JxCat com ERC han portat a la taula de diàleg amb el govern espanyol, que va quedar aturada amb la pandèmia.

Junqueras va assegurar en l’entrevista d’ahir que els acords que hi pugui haver amb el PSOE són “estratègics per al país i per a l’independentisme” i insta l’Estat a fer una proposta. Precisament, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha demanat al ministre de Justícia que aclareixi al Congrés si la tramitació dels indults és “la resposta política que ofereix el govern espanyol per resoldre el conflicte polític”.

El context fa pensar que, més que resoldre el conflicte, l’inici de la tramitació dels indults té a veure amb la negociació pressupostària del govern espanyol. Sigui com sigui, el president de la Generalitat, Quim Torra, deixava clar ahir a Vilaweb que tramitar un indult no és un “gest”. “És un pur acte administratiu sense gens de valor. Que no ens venguin més històries”, va dir, per reiterar que “l’única cosa que ho soluciona és una llei d’amnistia”.

nistia".

stats