Política 26/05/2023

Yolanda Díaz reclama el vot per a Unides Podem: "El que tenim davant posa els pèls de punta"

La vicepresidenta del Govern i ministra de Treball i Economia Social ha valorat les fites aconseguides a les Balears per la seva gestió, com la "protecció dels treballadors" i la "reducció de la taxa d'atur"

4 min
Yolanda Díaz, durant la seva intervenció al míting d'Unides Podem al parc de Ses Estacions.

PalmaLa vicepresidenta del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha donat suport aquest dijous als candidats d'Unides Podem a les institucions de les Balears, que han pujat a l'escenari amb una hora de retard pel mal temps i al ritme de You're simply the best, de Tina Turner. Davant dels més de 800 simpatitzants que han anat fins al parc de les Estacions per assistir al míting central de la formació a Mallorca, i mentre l'aplaudien amb força, Díaz ha fet una crida a tots els votants d'Unides Podem, per remarcar la "necessitat de revalidar el govern progressista". "Ens hi va la vida, perquè el que està per venir és l'horror, posa els pèls de punta", ha dit. Díaz ha demanat als assistents que mobilitzin el vot progressista, per fer front a la dreta "que representa la barbàrie". "Tots hem d'anar a votar diumenge i, després, ja continuarem amb la nostra vida", ha afegit. Cal recordar que en la campanya d'Unides Podem a les Balears, a més de Díaz, també hi han participat Ione Belarra, Irene Montero i Pablo Iglesias, un fet que demostra la importància que tenen les Illes per als interessos del partit.

L'acte ha començat amb la intervenció del vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, que ha presentat Díaz i ha dit que "serà la pròxima presidenta del govern d'Espanya". Yllanes ha demanat a la ciutadania la confiança per reeditar una tercera legislatura de govern progressista. "Passaríem a la història, pel fet que les Balears són una comunitat sociològicament conservadora". En la mateixa línia, ha defensat l'actuació "impecable" del Govern de les Illes Balears en els darrers vuit anys.

Durant la seva intervenció –la més llarga de tot l'acte–, Yolanda Díaz ha posat el focus en la necessitat que l'esquerra mantingui el poder a les Balears. "Dic al PP que no guanyaran, perquè a les Balears aplicarem la Llei d'habitatge des del minut u. El PP no té projecte de país, perquè nosaltres coneixem el senyor Feijóo i no té projecte. El seu únic projecte és fer el que ja sabem que vol fer: derogar-ho tot", ha dit. A continuació, l'anècdota, sigui per error, o amb tota la intenció, és que Yolanda Díaz ha dit sobre Antònia Jover que "serà una magnífica consellera", fent així una predicció sobre quina creu que serà la posició de la candidata dins el pròxim Govern.

La pluja hi ha fet acte de presència

En el marc de míting, i sota el lema 'Valentia per transformar', Díaz també ha valorat les fites que ha aconseguit a les Balears des del seu ministeri. "M'he deixat la pell en aquesta terra, perquè quan vaig veure que amb la pandèmia es desplomava l'economia balear, vaig dir al meu equip que havíem de desplegar un model de protecció innovador per ajudar la ciutadania i que així s'evitàs la catàstrofe econòmica. Jo he vist el vostre aeroport paralitzat i els hotels tancats", ha explicat. A les Balears, "un de cada dos treballadors va estar protegit per un ERTO. Què hauria estat de tota aquesta gent sense els ERTO?", s'ha preguntat. Díaz també ha recordat que va decidir arrancar a les Balears la Taula de Diàleg amb els agents socials, "perquè era el territori que més ho necessitava. He vingut a les Balears tantes vegades des de la pandèmia com no hi havia vingut mai abans", ha dit mentre reia.

Juan Pedro Yllanes intervé en el míting d'Unides Podem

La vicepresidenta també s'ha referit al "monocultiu turístic" de les Illes i ha remarcat la importància de "canviar el model, que ha de ser sostenible i respectuós amb el medi ambient". "Estam vivint temps d'emergència climàtica. No és broma, no hi ha un planeta B. I tot plegat s'ha de fer posant els treballadors al centre", ha considerat.

Just en el moment en què ha començat a ploure de valent i la gent ha corregut a protegir-se davall la carpa (els que hi han cabut), Díaz s'ha referit a la crisi energètica perquè, segons ha dit, "s'està produint la transferència més gran de rendes de la història cap a l'oligopoli energètic". Així mateix, la ministra ha agraït la creació de l'Institut Balear de l'Energia (IBE) des de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, liderada per Juan Pedro Yllanes. "Nosaltres volem democratitzar l'energia i impedir que l'oligopoli energètic fixi el futur de la gent del nostre país, perquè l'energia és un dret fonamental", ha dit Díaz.

La ministra de Treball i Economia Social ha carregat contra la patronal i els partits que preveien "una catàstrofe" quan es varen aprovar els ERTO i es va apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI). "Perquè es va dir que l'augment dels salaris era la causa de la inflació i que els joves eren una generació de vidre, però ara fins i tot el Banc d'Espanya diu que la causa són els enormes beneficis empresarials, que no traslladen la ciutadania, malgrat que s'estan fent d'or", ha opinat. La ministra també ha repassat les polítiques que han tingut impacte en la vida dels ciutadans de les Balears, com "el mecanisme de protecció social creat específicament per a les Illes". Tot plegat, ha dit, "ha permès que tinguin una taxa d'atur baixa i molts treballadors en actiu".

Els assistents al míting es refugien de la pluja.

Per part seva, la candidata al Parlament, Antònia Jover, ha remarcat que el futur govern "serà progressista i tindrà el segell d'Unides Podem, que condicionarà amb força el pròxim cicle electoral". En el marc de la campanya, ha dit, "escoltareu moltes propostes, i a mi ja m'agradaria governar amb aquest PSIB preelectoral, però quan s'acabin els mítings, només Unides Podem farà feina per millorar la vida de la gent", ha afegit entre rialles. Jover també ha aprofitat per fer broma sobre la seva persona. "No som una política professional i es nota", ha dit.

stats