Laboral

Yolanda Díaz dona per feta la reducció de la jornada laboral aquesta legislatura

El president de la CEOE demana abordar la mesura sector per sector, "com s'ha fet sempre"

2 min
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la comissió de Treball del Congrés.

BarcelonaSegons la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, la nova legislatura que tot just arrenca per al govern espanyol serà la de guanyar temps per viure, no per treballar. Durant la seva compareixença a la comissió de Treball del Congrés, la líder de Sumar ha exposat aquest dilluns les principals línies del seu departament per als pròxims quatre anys a l'executiu i s'ha compromès a portar la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores al diàleg social amb sindicats i patronals.

Encara més, Díaz ha assegurat que aquesta mesura serà una realitat encara que els empresaris no hi estiguin d'acord. En aquest sentit, ha deixat clar que la reducció de la jornada sense pèrdua salarial –que, segons els seus càlculs, beneficiaria 12 milions d'assalariats al sector privat– serà el principal repte del ministeri i centrarà bona part dels esforços de la seva cartera. Davant d'aquestes declaracions, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, no ha descartat parlar-ne, però ha puntualitzat que aquesta negociació s'ha de fer sector a sector, "com s'ha fet sempre".

En la seva intervenció, Díaz ha assegurat que la reducció de la jornada sense pèrdua salarial serà el principal repte del seu ministeri, de manera que centrarà bona part dels esforços de la cartera al marc del diàleg social. A parer seu, a més de millorar el temps de la vida de la gent, es tracta d'una iniciativa amb beneficis mediambientals i que milloraria la productivitat del país. Precisament, la taula del diàleg social es reunirà per abordar aquest tema per primera vegada dijous.

Díaz pretén que amb aquest canvi es pugui "millorar la compatibilitat del temps de treball amb la resta dels usos del temps, el repartiment equilibrat de les tasques de cures, la formació, l'oci o la participació social". La vicepresidenta segona del govern de Pedro Sánchez ha fet al·lusió a una enquesta publicada aquest dilluns al diari El País segons la qual dos de cada tres espanyols estan a favor de la reducció de la jornada laboral fins a 37,5 hores. "Hi ha tecnologia suficient, els models productius han canviat", ha defensat Díaz, que ha recordat que des del 29 de juny del 1983 la jornada a Espanya és de 40 hores.

Reforma de l'acomiadament

D'altra banda, la ministra de Treball també s'ha compromès al Congrés a reformar l'acomiadament perquè s'adeqüi a la Carta Social Europea i aconseguir que sigui "dissuasiu" per a l'empresa. Així doncs, Díaz vol que no es pugui "acomiadar sense causa" l'empleat. En aquest marc també s'hi inclou la reforma del cessament de l'acomiadament automàtic davant l'oficialització de determinades invalideses.

stats