Eleccions
Política 26/09/2022

Vox es queda sol en el suport illenc a la victòria de Meloni a Itàlia

El portaveu del PP ha remarcat que els resultats "no són del gust del partit", tot i que comparteix grup parlamentari europeu amb una de les formacions del futur govern: Forza Italia, de Silvio Berlusconi

2 min
Giorgia Meloni durant un míting a Roma

PalmaVox-Actua Balears ha estat l'únic partit illenc que ha valorat positivament aquest dilluns els resultats electorals d'Itàlia, on la ultradreta de Giorgia Meloni s'ha erigit en la clara guanyadora, i podrà formar govern amb la Lega de Matteo Salvini i Forza Italia de Silvio Berlusconi. "Ens felicitam de la victòria del centredreta a Itàlia, tenim estrets vincles amb Fratelli d'Italia –el partit de Meloni–, i mentre uns treballen amb ànim partidista, el nostre treball principal és treure el Govern de Francina Armengol", ha afirmat el portaveu adjunt de Vox, Sergio Rodríguez.

Les paraules de Rodríguez anaven dirigides al portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, que anteriorment ha remarcat que els resultats italians "no són del gust del PP". "Ens hauria agradat que un partit liberal, moderat i reformista hagués guanyat, però no ha estat així", ha indicat. Cal recordar, però, que Forza Italia, que formarà part del pròxim executiu italià, està integrat dins el grup parlamentari del PP en l'àmbit de la Unió Europea.

La victòria de la ultradreta a Itàlia podria ajudar que Vox tingués un major creixement, però Costa ha destacat que "el PP de Marga Prohens treballa perquè puguem governar en solitari i amb majoria suficient en la pròxima legislatura, no preveim un altre escenari", de manera que ha defugit un pacte de govern amb Vox.

Per la seva banda, Ciutadans considera "nefastos per a Europa" els resultats electorals. "Quan els liberals no decideixen, decideixen els extrems", ha afirmat la coordinadora autonòmica del partit, Patricia Guasp. La líder de la formació taronja ha titllat de "cinisme" el PP, pel seu suport al partit d'un Berlusconi que fa pocs dies va justificar en certa manera la invasió d'Ucraïna per part de Putin, amb la voluntat de posar "gent decent" en el govern ucraïnès.

L'esquerra, autocrítica

El portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha demanat fer autocrítica a les forces del Pacte per evitar que la deriva dels resultats italians es traslladin a les Balears. "El Pacte s'ha de reunir per veure com afronta la futura campanya turística i qüestions com l'habitatge. S'ha de fer una reflexió profunda per generar il·lusió dins l'esquerra, no caure en el derrotisme", ha assenyalat.

Precisament, la baixa participació ha estat un dels elements que han ajudat l'ampla victòria de Meloni. "És important que treballem de valent perquè a Espanya tothom se senti representat i tingui els seus drets", ha expressat la portaveu adjunta d'Unides Podem en el Parlament, Esperança Sans.

Al PSIB veuen complicat que els resultats italians es puguin traslladar a Espanya o a les Balears, pel fet que Itàlia ha viscut dins una gran inestabilitat política, juntament amb la desmobilització de l'electorat d'esquerra. "A Espanya i les Balears hi ha estabilitat, es fa política a favor de la ciutadania", ha subratllat la portaveu adjunta socialista, Silvia Cano.

Els partits tradicionals, "en decadència"

Finalment, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha argumentat que els resultats electorals "demostren que els partits tradicionals estan en decadència i perden connexió amb la ciutadania". Aquest fet s'ha produït també recentment a Suècia, per exemple. "La ciutadania ara cerca alternatives populistes que proposen solucions fàcils a problemes complexos", ha afegit. A més, Melià s'ha posicionat en contra de crear un cordó sanitari a Vox per frenar un futur ascens de la formació, ja que "se'ls combat amb arguments i idees".

stats