Masclisme

Vox encén el Congrés amb un insult masclista a Montero: "El seu únic mèrit és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias"

La ministra d'Igualtat denuncia "la violència política" que exerceix l'extrema dreta

3 min

MadridVox exhibeix sense embuts el seu masclisme. Aquest dimecres ho ha tornat a fer des de la tribuna del Congrés de Diputats, on la diputada d'extrema dreta Carla Toscano ha insultat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, quan li ha dit que "l'únic mèrit que té és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias". Toscano ho ha dit després de recriminar-li els "insults" als jutges arran de l'aplicació de la llei del només sí és sí: "S'ha de tenir la cara de ciment armat per insultar els professionals que s'han passat anys de la seva vida estudiant dret i oposicions, quan l'únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias". Les paraules de Toscano han indignat la bancada d'Unides Podem, però també la del PSOE i la resta de socis i grups independentistes, mentre que el PP s'ha mantingut impassible.

Toscano ha aprofitat el debat sobre el pressupost del ministeri d'Igualtat que es feia aquesta tarda a la cambra baixa per carregar contra la llei del només sí és sí i on també ha qualificat Montero "d'alliberadora de violadors" i l'ha acusat d'haver propiciat amb "premeditació" rebaixes de penes a agressors sexuals. Però el detonant perquè el president en funcions del Congrés, Alfonso Gómez de Celis, hagi cridat a l'ordre la diputada de Vox ha sigut vincular la carrera política de Montero al fet de ser parella de l'exvicepresident espanyol Pablo Iglesias. Gómez de Celis ha demanat a Toscano retirar-ho, però ella s'hi ha negat.

La ministra d'Igualtat ha pres la paraula per demanar que "s'incorporés al diari de sessions la violència política que s'està exercint a la seu de la sobirania popular", és a dir, ha exigit que no es retiressin els insults masclistes que havia rebut perquè constessin en acta. "Les feministes i demòcrates som més i pararem els peus a aquesta banda de feixistes amb més drets", ha conclòs. Abans de la seva resposta, Montero havia sentit visiblement emocionada els diputats d'Unides Podem i també del PSOE, que han cridat "No és no" i "No tot s'hi val", mentre que els parlamentaris de Vox hi han respost amb crits de "Llibertat". De fet, el partit d'extrema dreta, quan ha acabat el debat, ha acusat Gómez de Celis d'haver "permès un escrache a Vox" per haver deixat que Montero els hagi titllat de "feixistes". Abans de finalitzar el ple, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat als diputats "respecte" i que "reflexionin la imatge" que traslladen fora de la cambra. "Els demano que no hi torni a haver incidents com els d'avui", ha acabat dient.

Irene Montero ha rebut el suport de tot el govern de coalició i del mateix president espanyol, Pedro Sánchez. "Negar [la violència masclista] és una forma d'exercir-la. Pujar-la a la tribuna del Congrés és creuar una línia intolerable", ha escrit el cap de l'executiu espanyol.

També les ministres socialistes com la d'Hisenda, María Jesús Montero, o la d'Educació, Pilar Alegría, que li han mostrat tota la seva solidaritat, així com també la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. "No tot val en política", ha afirmat.

Des del PP han evitat rebutjar les paraules de Vox i la secretària general del partit, Cuca Gamarra, s'ha limitat a dir que el "respecte és imprescindible en política". En un tuit, però, ha insistit en demanar la dimissió de Montero.

Toscano es burla de Montero

Aquest dijous, lluny de disculpar-se per les seves paraules, les ha defensat i fins i tot se n'ha burlat. En un tuit, ha dit que Montero tenia "una excel·lent preparació" que passa per "defensar la pederastia" i "la excarceració de violadors".

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per la seva banda, ha demanat una "reflexió". "A mi m'han arribat a dir nazi a l'Assemblea, m'han comparat amb Putin, m'han dit assassina", ha afegit.

stats