Inici de legislatura
Política 04/07/2023

Vox deixa clar a Prohens que exercirà un control absolut sobre el Govern

La portaveu de l'extrema dreta, Idoia Ribas, exigeix l'aplicació immediata de la llibertat d'elecció de llengua a les escoles

4 min
La portaveu de Vox, Idoia Ribas, durant la seva intervenció en el Parlament, amb Jorge Campos assegut entre el públic.

PalmaQue el proper Govern del PP no inclogui membres de Vox no vol dir que els populars tinguin llibertat d'acció. Així ho ha deixat clar la portaveu del partit d'extrema dreta, Idoia Ribas, durant la seva intervenció en el debat d'investidura de Marga Prohens. "Recuperarem la llibertat d'empresa", "eliminarem restriccions al creixement econòmic", "llevarem moratòries ruïnoses", "derogarem la Llei de memòria democràtica", "donarem suport a qualsevol víctima de la violència intrafamiliar", "recuperarem la seguretat dels nostres habitatges"... El discurs de Ribas no ha deixat cap dubte que, encara que sigui des del seu lloc de tutela i vigilància, Vox tutelarà cada passa que faci el proper Executiu.

A més, la portaveu de l'extrema dreta, Idoia Ribas, ha exigit l'aplicació immediata de la llibertat d'elecció de llengua a les escoles. "Acceleri la implantació de la lliure elecció, sense excuses ni tebieses. Es pot fer des d'ara mateix. No s'han de posar terminis a la llibertat", ha manifestat, a més de reclamar que els centres "estiguin lliures d'adoctrinament separatista i comunista" el proper curs. Per això, Ribas ha manifestat una nova exigència immediata: que es llevin "els llaços grocs i els murals polítics".

La portaveu de Vox ha començat la seva intervenció, que ha fet íntegrament en castellà, assegurant que gràcies a la irrupció del partit d'extrema dreta a les Balears "s'han normalitzat els símbols que representen la unitat d'Espanya". De fet, els atacs al sobiranisme illenc han estat una de les constants del discurs de Ribas. "Exhibir la bandera del nostre país era un desafiament al consens progre", ha dit, i ha remarcat que, fins ara, "els nins han patit adoctrinament a les escoles", i ha celebrat que, amb el nou Govern, "es faran fora les polítiques sectàries, extremistes i separatistes de l'esquerra balear". Ribas també ha qualificat de "sectari" i "lliberticida" el Govern del Pacte de Progrés en diferents ocasions, com quan ha fet referència a la prohibició de l'entrada de menors als espectacles taurins, que el nou Executiu llevarà.

Ribas ha repassat les mesures que el PP i l'extrema dreta han acordat per a aquesta legislatura i ha assegurat que "els ciutadans seran lliures per prosperar" econòmicament gràcies a la baixada d'impostos, l'eliminació de "traves administratives i fiscals" i de "moratòries ruïnoses i prohibicions intrusistes com la Llei d'economia circular". Segons la portaveu, quan la dreta i l'extrema dreta llevin la Llei de memòria democràtica, "una altra tasca que s'ha de fer de manera immediata", es recuperarà "la llibertat de pensament i càtedra", ja que considera que aquesta norma és "un instrument per dividir i enfrontar els espanyols". Sobre això, la portaveu de l'extrema dreta ha ironitzat amb "un gallec que preocupa molt a Armengol i els seus socis", en referència al dictador Francisco Franco.

Els migrants han estat una altra de les dianes de les paraules de Ribas, qui considera que la cultura occidental està amenaçada i que l'esquerra ha disfressat "aquesta amenaça amb un fals bonisme". La portaveu de Vox ha fet una nova exigència en aquest punt: saber "quants habitatges de protecció oficial s'han concedit a immigrants il·legals", una informació que, segons ha dit, l'exconseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, es va negar a facilitar. Davant de les protestes de l'oposició, Ribas ha assegurat que aquest posicionament no és racista, i això que també ha carregat contra les ONG que treballen amb migrants, com la Creu Roja. "Volem saber quins doblers s'han aportat a convenis amb la Creu Roja i altres ONG que atenen migrants il·legals, volem conèixer els doblers que els ciutadans destinen a cada pastera", ha dit, i ha carregat contra Open Arms, organització que rescata persones en perill de mort a la Mediterrània, la qual ha acusat de "col·laborar amb les màfies i amb l'esclavisme del segle XXI", repetint fil per randa un dels mantres de l'extrema dreta. Ribas també ha tingut paraules per als menors no acompanyats que arriben a les Illes i ha acusat l'anterior Executiu d'amagar-los. "Com pot ser que la immigració es multipliqui per cinc i no augmenti el nombre de MENA? S'han amagat? Són al carrer? O s'han mesclat amb menors tutelats? Senyora Prohens, té a la seva mà explicar aquest misteri", ha advertit.

Ribas anuncia la llei d'habitatge del proper Govern, malgrat que no en formarà part

Seguint l'argumentari habitual del seu partit, Ribas també ha fet referència a l'ocupació d'habitatge i ha reiterat l'acusació que l'esquerra "premia els ocupes" en lloc d'ajudar les víctimes. Així, la representant de Vox ha anunciat que es farà una llei d'habitatge per sancionar els ocupes, malgrat que no representa el Govern. I també ha subratllat un dels punts que separen Vox del PP, ja que la formació d'extrema dreta creu que "hi ha camí per recórrer" pel que fa a la devolució a l'Estat de competències autonòmiques.

Ribas també ha advertit a les entitats que defensen la llengua i la cultura pròpies que no rebran més ajudes. "No regarem amb subvencions els qui volen destruir el nostre país amb els doblers de tots, amb subterfugis com el foment de la cultura i d'activitats populars. Que els separatistes es paguin la festa ells i ja veurem quant de temps els dura", ha manifestat.

"Estarem atents i vigilants al compliment de totes i cadascuna de les mesures de l'acord", ha tornat a advertir, després de reivindicar el paper dels cosses i forces de seguretat de l'estat i el paper de la família. Cal recordar que aquesta pacte inclou mesures "de suport a la dona embarassada", encara que no es concreta quines seran. "Han acabat els temps de despreci a la família", ha tornat a advertir.

stats