Congrés
Política 28/11/2023

Vicenç Vidal, en la seva primera intervenció al Congrés: "Em sentiran parlar tot el dia d'insularitat"

L'ecosobiranista és el primer diputat balear a fer un discurs íntegrament en català

ARA Balears
2 min
El diputat de Sumar MÉS, Vicenç Vidal

PalmaL'ecosobiranista Vicenç Vidal s'ha reivindicat aquest dimarts com el primer diputat de les Illes Balears que es dirigeix al Congrés amb un discurs íntegrament en català, la llengua pròpia del territori. "Hi som per això, per fer que els que som diferents tinguem les mateixes oportunitats", ha assegurat. Des de la tribuna de l'hemicicle, ha advertit, també, quin és el seu objectiu de la legislatura: reivindicat a la Cambra baixa les dificultats associades a la insularitat. "Em sentiran parlar tot el dia d'insularitat, em diran 'el diputat de la insularitat'", ha reivindicat.

Vidal ha assegurat que el fet de viure envoltats de mar implica tenir una mena "d'aranzel d'un 13% a l'entrada de productes". "S'imaginen vostès una frontera aquí, a l'M-30, on no es pogués passar res si no es pagàs un 13% d'aranzel?", s'ha demanat. El diputat també ha denunciat els problemes per accedir a l'habitatge dels ciutadans a les Illes a causa de la "demanda ilimitada" dels mercats europeus, i les dificultats del "model turístic de monocultius pels sobrecostos de producció i d'inversió", així com la dependència dels "combustibles fòssils dels aeroports". "Aena de vegades pensa més a fer negoci amb els turistes que amb els residents i les seves necessitats de mobilitat", ha dit. "Hem de tenir uns bons serveis públics. Expliquin això a un ciutadà de Formentera quan ha d'anar a un jutjat i ha d'anar a Eivissa, o als familiars que han d'agafar helicòpters per anar a veure els seus malalts", ha remarcat.

En aquest sentit, el diputat ha anunciat la creació d'una comissió mixta del Congrés i el Senat (que vol dir que té representants de totes dues cambres) per debatre els problemes de la insularitat. Una iniciativa de Sumar-MÉS, Coalició Canària i el PSOE.

stats