Política 23/07/2023

Vicenç Vidal, primer diputat sobiranista al Congrés de la mà de Sumar

La coalició entre MÉS per Mallorca i la plataforma de Yolanda Díaz aconsegueix el 16,5% dels vots a les Balears

2 min
El cap de llista de Sumar-MÉS, Vicenç Vidal

PalmaPer primera vegada en la història democràtica de les Balears hi haurà un diputat sobiranista representant les Illes al Congrés dels Diputats. Vicenç Vidal ocuparà un escó a Madrid la propera legislatura després d'haver passat els darrers anys al Senat. Sumar-MÉS ha aconseguit a les Balears més de 80.000 vots, que representen gairebé un 17% de l'electorat. La coalició ha superat Vox en vots –l'extrema dreta n'ha obtingut un 15,2%– i ha estat la tercera força més votada després del PP i el PSIB-PSOE, amb tres escons cadascun.

Les Illes eren l'única comunitat autònoma de l'Estat amb llengua pròpia que no havia tingut un representant propi, que no depengués d'una formació d'àmbit estatal, al Congrés. Cal recordar que MÉS per Mallorca va estar ben a prop d'aconseguir un diputat l'any 2016, també en coalició. Unides Podem MÉS va assolir 118.082 vots, un 25,41%, que li atorgaren dos diputats. Però el representant de la formació ecosobiranista, Antoni Verger, ocupava el tercer lloc de la llista i en va quedar fora.

L'assemblea de MÉS per Mallorca va ratificar a començaments de juny l'acord de coalició entre el partit ecosobiranista i Sumar. Un dels punts cabdals, i dels que va costar més negociar, va ser que Vidal tindrà independència a l'hora de votar qüestions que afectin l'agenda balear. De fet, Sumar MÉS va presentar un programa electoral propi centrat en les Illes, més enllà de les propostes de la plataforma encapçalada per Yolanda Díaz. I, pel que fa a la llista, la va tancar de manera simbòlica el jutge José Castro –va ser l'instructor del cas Palma Arena.

Vicenç Vidal (Esporles, 1980) és llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona. Té un màster en Espais Naturals Protegits per la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat d'Alcalá de Henares, la Universitat Autònoma de Madrid, la Fundació Bernaldez i Europarc Espanya. És especialista universitari en Cooperació al Desenvolupament per la UIB i en Dret Urbanístic i Ordenació del Territori també per la UIB. Pel que fa a la seva trajectòria política, el diputat ecosobiranista va ser director general de Biodiversitat del Govern (2010-2011) i també conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca la legislatura 2015-2019.

stats