Política 08/05/2018

Units Podem trasllada al Congrés l'atac de l'Estat a la retolació en català

La diputada d'Esquerra Unida Eva García Sempere ha fet dues preguntes al govern

Jaume Ribas
2 min
La diputada al Congrés Eva García Sempere, autora de les preguntes a l'executiu.

PalmaLa diputada d'Esquerra Unida per Màlaga però valenciana d'origen, Eva García Sempere, ha fet aquest matí al Congrés dues preguntes adreçades a l'Advocacia de l'Estat i al president Rajoy. La diputada del grup Units Podem afirma en l'exposició de motius que el recurs presentat contra una línia de subvencions a la retolació en català de l'Ajuntament de Pollença "atempta contra la legislació" i és "profundament preocupant".

El recurs presentat per l'Estat contra l'Ajuntament de Pollença argumenta que la línia municipal de subvencions pretén "eliminar" l'ús del castellà. Per això, la diputada formula les dues preguntes següents:

  1. Té previst el govern d'Espanya recórrer contra totes les subvencions públiques que s'atorguen a l'estat espanyol al gallec, el basc, l'aranès o el català en tots els territoris on hi ha cooficialitat lingüística?
  2. No és capaç el govern de dur a terme una política lingüística en què l'enriquiment i el suport públic a una llengua cooficial en una determinada comunitat autònoma, a tota la cultura que comporta, sigui perfectament compatible amb l'enriquiment de la llengua oficial a tot l'Estat?

El coordinador general d'Esquerra Unida a les Illes Balears i company de partit de la diputada Juanjo Martínez ha considerat que el recurs presentat per l'Estat és "un atracament" a la Constitució i l'Estatut d'Autonomia i ha afirmat que "no entén" que s'ataqui el que recull la Llei de normalització lingüística aprovada per un govern del PP i amb el consens de totes les forces.

A més, Martínez acusa el govern de Rajoy de "voler generar conflicte" i d'haver "embogit". El coordinador general d'EUIB també ha afirmat que les ajudes a la promoció del català "entren dins l'àmbit competencial de cada ajuntament" i que el govern central "no és ningú" per envair aquestes competències.

stats