Política 04/09/2019

Unides Podem insisteix en entrar al govern de Sánchez com a "garantia" per complir el programa social

Asens creu que un executiu socialista monocolor "no resoldrà" els problemes de Catalunya i Espanya

Ara
4 min
Unides Podem insisteixen a entrar al govern de Sánchez com a "garantia" per complir el programa social

BarcelonaQuan falten poc més de 24 hores perquè es reprenguin els contactes entre el PSOE i Unides Podem per dirimir la qüestió de la investidura i el posterior govern de l'Estat, les desconfiances mútues continuen enrocades. Tot i que ahir el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va presentar un programa social amb 370 noves mesures sorgides de la ronda de contactes amb les entitats socials per seduir els de Pablo Iglesias, des de la formació lila han expressat certes reticències.

"Hi ha coses que sonen bé, d'altres que no compartim i d'altres que trobem a faltar i que ens criden l'atenció", ha admès la portaveu d'Unides Podem, Noelia Vera, en al·lusió, entre altres coses, a la qüestió de l'habitatge. "No es parla ni tan sols de frenar els desnonaments", ha retret, i ha afegit: "Són coses que ens ajuden a entendre per què és necessari un govern de coalició perquè hi hagi garanties de compliment".

Precisament aquesta és la premissa que ha llançat la formació lila aquest dimecres per justificar la seva voluntat d'entrar a l'executiu de l'Estat, la de "garantir" el compliment del document social que ahir va presentar Sánchez. "És el programa de Podem, decorat, i presentat en un acte", ha indicat la portaveu del Consell de Coordinació d'UP en declaracions a RNE. Vera, a més, ha apuntat que l'oferta que fan ara els socialistes suposa "tornar al juny", quan el PSOE havia obert la porta a un govern de cooperació en què els liles simplement havien d'acceptar "un programa dissenyat per a ells".

No obstant això, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha defensat aquest mateix matí als micròfons al programa 'Hoy por hoy', de la Cadena SER, que els càrrecs polítics que el PSOE va estendre ahir a Unides Podem estan relacionats amb el consell de ministres tot i que no en formin part. Tal com ha expressat la vicepresidenta en funcions, el PSOE estaria disposat a acceptar la presència de la formació lila en òrgans com la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV), el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) o el Consell de Seguretat Nuclear i que "ja havia ofert" als de Pablo Iglesias.

Son òrgans on els socialistes tenen una "proporció molt important", segons ha indicat Calvo, que ha advertit que Unides Podem "potser no hauria de ser-hi". "Ja ho hem fet. Els hem ofert llocs on no tenien quota per ser-hi com el Consell de Seguretat Nuclear o el Consell d'Estat", ha recordat.

El fantasma de les eleccions

"Trobarem la manera que Podem faci exercicis de poder", ha assegurat Calvo, que s'ha mostrat confiada en el programa que el seu partit va presentar ahir. "Volem començar per aquest programa obert i millorable. Si el compartim estarem a prop de trobar l'encaix", ha manifestat la vicepresidenta en funcions, que, tanmateix, ha reiterat que el PSOE "no veu un govern de coalició". Una perspectiva totalment als antípodes dels postulats de la formació lila, que consideren que un govern socialista en solitari no funcionarà. "Ni té estabilitat ni suports suficients per durar més dels vuit mesos que ha durat", ha exposat la portaveu del Consell de Coordinació.

No obstant això, des d'Unides Podem temen la possibilitat d'una repetició electoral, ja que creuen que "és el pitjor dels escenaris". "És dir-li a la gent que va votar malament", ha matisat Vera, que ha insistit que el que cal ara és seguir negociant.

Al seu torn, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés de Diputats, Jaume Asens, ha expressat el seu desig que no hi hagi una nova convocatòria electoral i ha assegurat que Pedro Sánchez està "utilitzant la mateixa estratègia de desgast que ja va emprar el mes de juliol". "Està fent una política irresponsable de l'últim minut, intentant arreglar en 48 hores el que no va fer durant vuitanta dies", ha criticat.

Mentre que ha celebrat la ronda de contactes que el president espanyol en funcions va celebrar amb entitats socials i "algunes de les mesures sorgides" d'aquestes trobades, Asens ha lamentat que no sigui fins demà que puguin reunir-se socialistes i Unides Podem. "Nosaltres ens ho prenem amb responsabilitat, tant pel PSOE com pels ciutadans", ha afirmat, que ha instat a Sánchez a fer "gestos valents".

La qüestió catalana

"¿Algú creu que un govern socialista monocolor socialista estarà disposat a dialogar amb Catalunya?", ha reflexionat Asens aquest matí des dels micròfons de RAC1, i ha confirmat que si Unides Podem forma part de l'executiu espanyol "sí que s'escoltarà Catalunya".

Més enllà de les crítiques als "canvis de posició" dels socialistes i a la "data de caducitat" de les propostes del PSOE, el portaveu dels comuns al Congrés ha celebrat el "petit avenç" que, a parer seu, suposa que Sánchez s'hagi obert a "dialogar" amb el govern de Catalunya. "L'única proposta que el PSOE llançava per Catalunya en campanya electoral era full en blanc i l'amenaça del 155", ha recordat Asens, que ha insistit: "És un avenç tímid, però ho és".

Mentre Jaume Asens responia a les preguntes de Jordi Basté, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha parlat des d'Onda Cero i ha considerat que davant un "desafiament que planteja l'autodeterminació", referint-se a l'independentisme, "volem ser contundents, no relativistes". "Ens genera certa inquietud que Pisarello anunciés la possibilitat de formar part d'un govern sobiranista. Ens molesta –ha admès Ábalos–, com també ens va molestar que Unides Podem posés bastons a les rodes a la qüestió dels diputats que s'havien de destituir".

El diputat d'En Comú Podem al Congrés ha respost dient que els posicionaments d'Ábalos s'emmarquen dins "l'estratègia comunicativa i de màrqueting dels socialistes, obsessionats en construir relat". Un relat, ha reblat, "on es tracta de maximitzar les diferències i menystenir les coincidències". "Quan vols arribar a un acord amb algú, fas el procés contrari", ha incidit Asens.

stats