Última crida al vot contra Vox a Andalusia

Moreno aspira a una majoria absoluta i el PSOE atia la por a un govern del PP amb l'extrema dreta

3 min
Pedro Sánchez i Juanma Moreno als mítings finals a les eleccions d'Andalusia

MadridEspanya no surt de l’espiral de Vox i ara toca a Andalusia, on tot va començar el 2 de desembre del 2018. La formació ultra va obtenir inesperadament dotze escons, claus perquè el PP desbanqués per primera vegada el PSOE de San Telmo. Tres anys i mig després, la relació amb Vox torna a marcar uns comicis, com ja ho va fer fa poc a Castella i Lleó. Aquest divendres en el tancament de campanya totes les formacions han fet l’última crida al vot amb l’argument de fons d’aïllar l’extrema dreta. Juanma Moreno no vol Macarena Olona de vicepresidenta; el PSOE ha basat l’estratègia de campanya en atiar la por a un altre govern PP-Vox, com les dues formacions a la seva esquerra –Per Andalusia i Endavant Andalusia–, i Cs apel·la a sobreviure presentant-se com un millor soci que Vox per al PP. Si Olona manté l'exigència d'entrar al govern, la incògnita és si Moreno assumirà la coalició, si el PSOE s’abstindrà per evitar-ho o si hi haurà segones eleccions.

El president en funcions ha anat preparant el terreny de cara a un hipotètic pacte que eviti la repetició electoral, un escenari sempre arriscat. Tant el candidat del PP com el líder estatal del partit, Alberto Núñez Feijóo –bolcat en la campanya–, han advertit que els socialistes no faran el gest de permetre la investidura de Moreno en solitari. Per què? Pedro Sánchez no ho voldria, sostenen els dirigents conservadors, que recorden que el relat del líder del PSOE des del 2019 és situar el seu partit com l’antídot de Vox. Per això, necessita alimentar el monstre i recrear-se al Congrés en els seus dards a Santiago Abascal.

A Castella i Lleó el PSOE no es va abstenir per evitar un govern d’Alfonso Fernández Mañueco amb Vox. Va situar una condició gairebé impossible per fer-ho: que el PP trenqués amb el partit ultra a tot arreu. Caldrà veure si la tesi de Moreno i Feijóo es compleix amb el candidat del PSOE el 19-J, Juan Espadas, que ha demanat el vot per “impedir que la ultradreta estigui al govern”.

L’aspirant del PP arriba amb el vent a favor de les enquestes. Li auguren una majoria àmplia que, tanmateix, no arriba als 55 escons de la majoria absoluta. Aquest context ha marcat tota la campanya, fins al punt que a la seu de Génova han plantejat que les eleccions no van de qui guanyarà, sinó de si Moreno necessitarà pactar. En el tancament de campanya a Sevilla, però, el candidat, ha advertit que “res no és segur ni està aconseguit”. Per això, ha demanat als andalusos que, si diumenge volen anar a la platja, votin abans, o que hi vagin només dissabte.

El repte de la participació

I és que la participació serà clau per als interessos de totes dues bandes. El PP no vol caure en un excés de confiança i el PSOE ha situat com a eslògan "Si votem, guanyem". Els socialistes recorden la pèrdua de 400.000 vots el 2018, lligada a la caiguda de la participació, que va ser d’un 56,6%. A l’equip d’Espadas creuen que aquesta vegada pot enfilar-se fins al 70%, i això els dona esperances. “Les enquestes, a la paperera, i els vots, a les urnes”, ha reclamat el cap de llista del PSOE en el seu últim míting, també a Sevilla, que ha clos el president espanyol, Pedro Sánchez.

Amb tot, el desastre per als socialistes, que van guanyar les eleccions del 2018, podria no ser tant la desmobilització, sinó el transvasament de vot al PP que han detectat els sondejos. Espadas partia amb el desavantatge de la seva baixa popularitat i, tot i acomiadar-se amb un “dilluns us espero a San Telmo", no ha exhibit un perfil de presidenciable: ni tan sols ha donat a conèixer noms de vicepresidents o consellers d’un hipotètic govern.

La por a Vox ha marcat la campanya, també a l’esquerra del PSOE. La candidata de Per Andalusia, Inma Nieto, es va obrir a una “reflexió” sobre l’abstenció a la investidura de Moreno, però en les últimes hores ho ha descartat. Per la seva banda, el candidat de Cs, Juan Marín, ha explotat a la desesperada una broma sobre si Olona sabia cuinar torrades de Santa Teresa (torrijas). Tot i el seu fals empadronament i el desconeixement del territori, tothom actua mirant a Vox.

stats