Política 27/05/2019

Els sindicats celebren la victòria a les Balears de les "idees progressistes"

Segons CCOO, ja no hi ha excuses per revertir de manera immediata els aspectes més lesius de la reforma laboral

Ara Balears
3 min
UGT celebra la victòria a Balears de les "idees progressites"

PalmaUGT Illes Balears ha celebrat aquest dilluns que les “idees progressistes” hagin vençut en les eleccions d'aquest diumenge, la qual cosa permetrà reeditar els pactes d'esquerres al Govern, el Consell de Mallorca, el Consell de Menorca i l'Ajuntament de Palma, segons indica l'entitat en una nota de premsa. CCOO també s'ha felicitat pel resultat, ja que dies abans de les eleccions havia demanat el vot per als partits del Pacte d'esquerres.

El sindicat ha considerat que els resultats en la majoria de les institucions de Balears creen l'escenari “històric” perquè els partits progressistes governin dues legislatures consecutives i puguin, així, “consolidar” les polítiques iniciades el 2015.

UGT ha agraït a la ciutadania la seva participació en els comicis i ha subratllat que una de les “prioritats” del futur Govern ha de ser “solucionar el problema de l'habitatge” mitjançant la creació d'un parc públic “suficient” de pisos en lloguer social.

El sindicat s'ha mostrat convençut que continuaran les mesures contra la precarietat i la sinistralitat laboral, així com les polítiques actives d'ocupació que millorin les opcions laborals de les persones. “Entenem que continuaran els plans per frenar i sancionar els abusos laborals en les empreses, i que l'acabat de crear Institut Balear de Salut Laboral tindrà un pressupost competent per augmentar la detecció de malalties professionals i prevenir-les”, ha subratllat UGT.

Així mateix, l'organització sindical ha indicat la necessitat de continuar amb els “esforços” dirigits a “aconseguir ocupació de qualitat tot l'any” a través de la prolongació de la temporada turística i el canvi de model productiu. Ha confiat, a més, que el fet que els governs central i autonòmic estiguin liderats per un mateix partit afavorirà la consecució d'un sistema de finançament “més just” per a Balears i un “bon” desenvolupament del Règim Especial.

“Esperam també que l'Executiu autonòmic ajudi a convèncer l'estatal que per tirar endavant polítiques centrades en les persones és imprescindible derogar la reforma laboral del PP i la de les pensions. La pujada de les pensions d'acord amb l'IPC ha d'estar blindada a la Constitució”, ha conclòs UGT.

Valoració de CCOO

En una primera lectura dels resultats de les eleccions autonòmiques, als consells i als ajuntaments de la nostra Comunitat, CCOO de les Illes Balears mostra la seva satisfacció per la possibilitat de formació d’un govern progressista, segons ha indicat l'entitat en una nota de premsa.

"CCOO, com bé manifestà en campanya, apostava perquè del resultat de les eleccions del 26 de maig es conformassin governs, en els diferents nivells institucionals, que donin continuïtat i aprofundeixin en les polítiques engegades des del diàleg i la concertació amb els agents socials i econòmics, i que alhora puguin fer front a l’entrada de la dreta radical".

Malgrat tot, els sindicat ha advertit que serà molt exigent amb la consolidació de les polítiques laborals, socials, d’igualtat i mediambientals, "que han d’anar enfocades a aconseguir un futur inclusiu i sostenible per a les Illes que posin fi a l’estacionalitat i apostin amb fermesa per la qualificació dels treballadors i de les treballadores".

De la mateixa manera, CCOO valora que, un cop acabats els processos electorals, ja no hi ha excuses per revertir de manera immediata els aspectes més lesius de la reforma laboral que tan de mal ha fet a la classe treballadora; per enfrontar qualsevol reforma més àmplia de la legislació laboral. Per això, CCOO demanarà al nou Govern de les Illes Balears que es configuri en les properes setmanes que remeti aquesta proposta al govern de l’estat espanyol.

En resum, alhora que valoram de manera positiva la continuïtat de les polítiques de progrés social, al sindicat serem molt exigents amb el fet que aquestes polítiques serveixin per garantir una millora efectiva de les condicions de vida dels treballadors i de les treballadores.

stats