Política 21/11/2022

Turisme destina un 65% del pressupost a promoció

Cort preveu ampliar l'atenció a les víctimes de violència masclista i fer efectiva la gratuïtat dels nins de zero a tres anys a les escoletes municipals

5 min
Façana de l'Ajuntament de Palma.

PalmaEls regidors de l’Ajuntament de Palma han explicat en detall aquest dilluns els pressupostos per al 2023, que en total són més de 487,4 milions d'euros. L'àrea de Turisme destina fins a un 65% del pressupost a promoció turística i Emaya gastarà tres milions d'euros a comprar aigua dessalada. A continuació, els pressupostos detallats:

Turisme i Salut: 935.000 euros

"S'hauria de consolidar l'estratègia promocional al mercat nord-americà, també més pes a promocionar la Platja de Palma perquè es converteixi en una destinació cada any, i el tercer és la dinamització de la ciutat", ha dit Pedro Homar, gerent de la Fundació Turisme 365. La regidora de Turisme, Elena Navarro, ha explicat que, comptant el romanent propi, entre un 60% i un 65% es destina a promoció turística. Pel que fa a Salut, el pressupost del pla contra addiccions és de 60.000 euros i el del pla contra les plagues, de 643.000.

Cultura i Benestar Social: 15 i 33 milions d'euros

L'any que ve es posaran en marxa la fàbrica de Can Ribas i les sales d'assaig. A més, s'internalitzaran totes les biblioteques de gestió externa de Palma. A més, s'incrementa la subvenció a la Fundació Miró i Es Baulard. I es continuen les obres del castell de Bellver. Pel que fa a Benestar Social, 170.000 euros per a noves places de concerts i per a noves places d'acollida, i també s'inverteix en el nou servei d'ajuda a domicili.

Esports: 30 milions

El regidor d'Esports, Francisco Ducrós, ha explicat que l'Institut Municipal de l'Esport disposarà 30 milions d'euros, dels quals 8 milions es destinaran a la nova pista d'atletisme, a Son Moix. "Esperam que l'any que ve es publiqui la licitació del projecte", ha dit. El pressupost per a les noves activitats s'incrementa en 87.000 euros respecte de l'any passat. Així, s'organitzarà un projecte per a joves a partir de 12 anys i un altre orientat a la salut, que tenen un pressupost de 18.000 euros, i un altre per fomentar l'escalada (10.000 euros).

Infraestructures: 45,7 milions

La regidora d'Infraestructures, Angélica Pastor, ha anunciat que el pressupost és un 2,1% inferior a l'any passat. Això es deu, en part, als doblers que s'han dedicat enguany a la neteja pel covid, "que ja no és necessària". Així, es destinaran 3,4 milions a la neteja d'edificis. A més, la millora dels patis dels centres escolars disposarà d'un pressupost de 3,7 milions d'euros. Pel que fa a l'enllumenat, hi ha una baixada de 184.000 euros perquè "l'adaptació de tecnologia led ja s'ha fet a molts de barris".

Mobilitat Sostenible: 34,5 milions

Es preveu un increment per a la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP), que quedarà en 7,7 milions d'euros, per tal de posar en marxa el pla de mobilitat sostenible i generar una zona de baixes d'emissions. Pel que fa a l'EMT, es manté en 23,2 milions d'euros. A més, es preveu iniciar projectes de remodelació d'aparcaments, com el de la plaça del Progrés i Josep Darder Metge.

Participació Ciutadana: 1,7 milions

Es planifiquen nous contractes i pugen els contractes de casals de barris, per donar servei a Son Cladera, i s'amplia l'horari d'activitats a Santa Catalina i el Jonquet. A més, pugen les despeses de la revetla de Sant Sebastià.

Justícia Social: 6,7 milions

El regidor Alberto Jarabo ha dit que se centra en els serveis per a l'atenció a les víctimes de violència masclista, amb 100.000 euros més que enguany per adquirir més places d'allotjament perquè tinguin una alternativa residencial. Les sol·licituds han passat de 40 a 100. A hores d'ara, n'hi ha 90 dones ateses per aquest servei, segons la directora general de l'àrea, Meritxell Esquirol. A l'espera de l'informe de l'edifici de La Balanguera, per veure si hi ha possibilitat la rehabilitació, Cort preveu adquirir habitatges de l'Ibavi. També es preveu destinar 15.000 euros a la campanya de sensibilització 'No i Punt'. A més, hi haurà 40.000 euros destinats al primer centre LGTBI de Palma, per a la concessió de l'espai cada any per pagar la gestió del local.

Model de Ciutat: 18,8 milions

La regidora Neus Truyol, ha explicat que l'objectiu és millorar habitatges públics, i l'oficina d'antidesnonaments, així com el pagament d'assistència tècnica del Pla General d'Ordenació, que s'ha d'aprovar l'any que ve. A més, la reparcel·lació de la façana marítima Mapfre i Endesa per a la reurbanització de l'entorn costarà 150.000 euros, i el projecte del centre d'interpretació del Baluard del Príncep, 40.000. A més, per actualitzar el cens municipal de les llicències d'activitats que tenen els locals es gastaran 100.000 euros.

Promoció Econòmica i Ocupació: 8,6 milions

L'àrea de Promoció Econòmica i Ocupació preveu 1,2 milions per a la campanya de vals de comerç. A més, per a l'agència d'ocupació Palma Activa es preveuen 3,7 milions d'euros en total.

Medi Ambient: 53,6 milions

El regidor de Medi Ambient, Ramón Perpinyà, ha explicat que es dedicaran 24 milions d'euros a Tirme, per al tractament de residus i 433.200 a la neteja de Son Güells. A més, hi haurà 1,7 milions d'euros per a socorristes de platges de salvament marítim, "amb noves torres, i s'incrementa la temporada de bany –de dissabte del Ram fins al 31 d'octubre–, i hi haurà una millora salarial". També es dedicaran 18 milions més al Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible. A més, es destinaran 477.000 euros al centre de benestar animal a Son Reus, on es crearan dos parcs de plaques solars, un a l'aparcament i un altre a una nau. Emaya, que rebrà 20,9 milions d'euros, iniciarà la comercialització per subministrar gas i electricitat a tots els serveis de l'Ajuntament de Palma, com l'EMT. I es compraran quatre hectòmetres cúbics d'aigua dessalada per tres milions d'euros.

Seguretat Ciutadana: 81,9 milions

El 90% d'aquest pressupost es destinarà als salaris de bombers i policies, i hi haurà 41 places més. També es preveu tenir 35 nous vehicles (350.000 euros) i la uniformitat de la Policia (425.000 euros). A més, es preveuen 490.000 euros per a obres de descontaminació de bombers. "No s'incorporen enguany elements de renovació d'instal·lacions, ja que s'aporten 130.000 euros quant a bombers", ha dit la regidora Joana Maria Adrover.

Educació i Política Lingüística: 23 milions

L'àrea disposarà de 23 milions d'euros. Així, s'augmenta fins a 13 milions el pressupost per al Patronat d'Escoles d'Infants, per fer efectiva la gratuïtat de zero a tres anys. A més, s'obreuna nova línia d'ajudes per a les escoletes a l'estiu. A més, continua el conveni amb l'Institut d'Estudis Baleàrics, en el qual l'Ajuntament ofereix els espais (30.000 euros) per als cursos de català.

Hisenda, Innovació i Funció Pública: 68,5 milions

El regidor de l'àrea d'Hisenda, Adrián García, ha explicat que té previst un increment en el contracte de notificacions, per donar millor servei, i es preveuen 4,5 milions d'euros. La partida de comunicació, publicitat i patrocinis baixa un 36%, passant a 479.300 euros. També es preveu una partida per crear una plataforma d'administració electrònica per avançar en administració electrònica, a més de la implementació d'una nova aplicació de gestió tributària, amb un finançament previst d'1,6 milions, i diverses aportacions de serveis informàtics i d'innovació. Finalment, en Funció Pública, respecte del 2022, s'incrementa un 42% el pressupost per a control financer de l'Ajuntament, mitjançant assistències tècniques.

stats