Política 18/11/2022

Els pressupostos de Palma per a 2023: un 5% menys en Benestar Social i un 37% més en Esports

L'àrea de Seguretat Ciutadana rebrà la major part de les inversions i la primera pista d'atletisme municipal costarà 9 milions d'euros

3 min
Palma comptarà un pressupost total de 487.420.315 d'euros per a 2023.

PalmaPalma tindrà un pressupost total de 487.420.315 d'euros per al 2023, un 2,51% més que enguany, és a dir, quasi 12 milions més. Així ho han anunciat el batle de Palma, José Hila, i el regidor d'Hisenda, Innovació i Funció Pública, Adrián García, aquest divendres. El següent pas per aprovar els pressupostos generals del Consistori per a l'any que ve serà el vistiplau al ple de la setmana que ve. D'aquesta manera, el pressupost consolidat (comptant amb els organismes autònoms i empreses municipals) serà de 739 milions.

Una de les inversions principals serà la construcció de la primera pista d'atletisme municipal, que costarà 9 milions d'euros. De fet, l'àrea d'Esports és la que més augmenta el pressupost, de 18,7 milions enguany a 25,7 milions el 2023, és a dir, un 37,7% més. Cort invertirà també en la creació de noves escoletes, equipaments i vehicles per a Seguretat Ciutadana, la rehabilitació de l'edifici de Can Ribes i la construcció de quatre nous casals.

Quasi un 5% menys en Benestar Social

El pressupost de l'àrea de Benestar Social baixa quasi un 5%, de 35,1 milions enguany a 33,4 milions per a 2023, perquè, segons ha explicat el batle, "ja no són necessàries les ajudes i mesures urgents per la pandèmia".

També es redueix la despesa en l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, que disposarà de 18,8 milions d'euros, un 40% menys del pressupost que enguany. En aquest punt, Hila ha destacat que hi ha recursos destinats al pla general d'ordenació urbana, encara pendent d'aprovació per fer front a "una anualitat tècnica més que la d'enguany".

Més de 89 milions d'euros per a Seguretat Ciutadana

Per altra banda, l'àrea de Justícia Social augmenta un 10% el seu pressupost. La principal despesa es destinarà al servei d'acollida municipal de víctimes de violència masclista, al qual es dedicaran 1,3 milions, un 15% més que enguany, per "crear més places de professionals per atendre les víctimes".

En el cas d'Educació, el pressupost s'incrementa un 22%, i assoleix els 23 milions d'euros. Així, es destinaran quatre milions al Patronat Municipal d'Escoletes "per consolidar la gratuïtat de 2 i 3 anys. El de cultura augmenta un 4%.

L'àrea de Seguretat Ciutadana és l'àrea a la qual es destinen més doblers: 89,1 milions d'euros. Segons ha avançat el batle, es preveu que hi hagi 41 policies locals més a Palma l'any que ve. A més, s'invertiran 2 milions en la compra d'equipaments i vehicles.

Accelerar la descarbonització

L'àrea de Medi Ambient augmenta un 17%. En aquest sentit, es destinaran 5 milions més a Emaya "per accelerar la descarbonització de l'Ajuntament, per tal que tota l'energia que consumeixi l'Ajuntament sigui generada per fonts renovables el 2023". A més, hi haurà una partida d'1,7 milions destinats a incrementar els salaris dels socorristes, a través d'un nou conveni amb el sector. I la quarta convocatòria dels vals de comerç tindrà un pressupost d'1,2 milions.

Així, el regidor d'Hisenda, Innovació i Funció Pública, Adrián García, ha recordat que és el vuitè pressupost d'aquest equip de Govern: "Hem aconseguit uns bons pressupostos sense apujar impostos i cercant finançament extern, com a través del Govern, l'Estat i els fons europeus".

Per la seva banda, el batle, José Hila, ha dit que Palma és "el segon ajuntament dels 15 més grans amb l'IBI més baix". I ha assenyalat que l'Ajuntament ha reduït en 160 milions d'euros el deute des de fa vuit anys. "Es preveu que el 2023 el deute sigui de 20 milions d'euros més". A més, ha avançat que "es modificarà el tipus de plusvàlua per recaptar 5 milions més".

stats