Política 24/03/2021

Toni Cantó formarà part de la candidatura de Díaz Ayuso el 4-M

L'exdirigent de Ciutadans va abandonar el partit taronja fa només nou dies i s'incorpora a les llistes del PP com a independent

A.M.
3 min
Toni Cantó en una imatge d'arxiu

El 15 de març passat, Toni Cantó va abandonar Ciutadans amb un sonor cop de porta després de demanar la dimissió de tota la cúpula taronja i una coalició amb el PP a les eleccions madrilenyes. "Només em plantejo trucar el meu representant per començar a treballar en la meva feina [l'actuació]", va respondre quan els periodistes li van preguntar si es plantejava fer el pas al PP, com en les últimes setmanes han fet diversos representants de Cs. Dos dies després va dir que no descartava assistir a un míting de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. I aquest dimecres ha acceptat formar part de la candidatura de la presidenta madrilenya com a independent, confirmen fonts del PP.

Tal com ha avançat l'Abc, Cantó ha mantingut aquesta tarda una reunió amb l'equip d'Ayuso. Segons informa Europa Press, podria sumar-se als primers llocs de la llista juntament amb set consellers de l'actual executiu autonòmic i la secretària general del PP de Madrid, Ana Camins, així com el portaveu del partit a l'Assemblea, Alfonso Serrano. Cantó, que va renunciar a la seva acta de diputat taronja al País Valencià, mantenia una bona relació amb Ayuso. En una piulada, ha defensat avui el "projecte d'unió del centredreta de Pablo Casado a Madrid". "És essencial que aquesta comunitat segueixi sent un exemple de llibertat a Europa i motor econòmic a Espanya", ha dit.

En els últims mesos Cantó havia sigut molt crític amb l'executiva de Cs des de la patacada electoral a Catalunya, en què el partit va perdre 30 escons. Però va ser el fracàs de la moció de censura a Múrcia i la falta d'"assumpció de responsabilitats" per part del pinyol dur d'Inés Arrimadas el que el va portar a renunciar al seu càrrec, no sense dedicar un "record a Albert Rivera, que va donar una lliçó de com es comporta un senyor que sap què és la política".

L'expresident del partit ha mantingut un silenci eixordador durant la crisi interna que arrossega Cs, mentre persones de la seva màxima confiança, com Juan Carlos Girauta, han censurat públicament la gestió d'Arrimadas. El seu exsecretari d'organització, Fran Hervías, ha anunciat el seu salt al PP entre acusacions d'estar al darrere del degoteig de baixes que el partit taronja està patint en aquestes setmanes. L'única manifestació que ha fet Rivera en les últimes setmanes ha sigut precisament per donar suport a Ayuso contra un comentari del periodista Máximo Pradera.

El PP serà el tercer partit en què treballi Cantó, que va ser diputat al Congrés per UPyD i fins ara era parlamentari autonòmic al País Valencià per Ciutadans. Quan el 2015 va acomiadar-se de la formació liderada per Rosa Díez, llavors també sumida en una crisi interna, també va assegurar en un primer moment que deixaria la política per tornar a ser actor. "L'única carrera que preveig ara mateix és tornar al teatre", va assegurar. Tres mesos després se sumava al partit taronja.

Irene Lozano i Pilar Llop, a la llista del PSOE

La possible incorporació de Cantó al PP no ha sigut l'única sorpresa de cara a les eleccions a Madrid, en què tots els partits han fet maniobres per intentar maximitzar resultats. Irene Lozano deixarà la presidència del Consell Superior d'Esports per incorporar-se a la llista del PSOE liderada per Ángel Gabilondo, mentre que la presidenta del Senat, Pilar Llop, ocuparà el tercer lloc de la candidatura, tal com informa Efe.

stats