Política 04/05/2023

Ja pots votar per correu: saps com fer-ho?

Aquestes són les passes que has de seguir si no pots anar a votar de manera presencial, ja sigui per problemes de salut, mobilitat o perquè vius fora de les Illes

ARA Balears
2 min
Les urnes són les noves trinxeres

PalmaAquest dijous, 4 de maig, s'ha iniciat el termini perquè els ciutadans de les Balears que no poden acudir a les urnes de manera presencial el 28 de maig puguin votar per correu, ja sigui per causes de mobilitat, salut o també perquè resideixin fora de les Balears, tant dins Espanya com a l'estranger. La data límit és el 24 de maig, quatre dies abans dels comicis. Es podran enviar tres paperetes: les de les eleccions municipals, dels consells insulars i de les autonòmiques.

Per acollir-se a aquesta opció de vot és imprescindible figurar en el cens de qualsevol municipi de les Balears. A més, des del moment que es demana i s'envia el sentit del vot, ja no es podrà acudir a votar de manera presencial a la taula que correspongui. La primera passa és anar a una oficina postal de Correus per tenir la sol·licitud del vot per correu, on simplement s'hauran de posar les dades bàsiques –nom, data de naixement i NIF–, a més de l'adreça on es vol que s'enviï el certificat amb tota la informació per elegir les paperetes de les tres eleccions.

Quan s'hagi emplenat, s'haurà de presentar a una oficina de Correus –no importa que sigui la mateixa–, juntament amb un document identificatiu, que ha de ser el DNI, el carnet de conduir o el passaport. El darrer dia per presentar la sol·licitud és el 18 de maig, d'aquí a dues setmanes. Existeix l'opció que una altra persona pugui entregar la sol·licitud en nom d'un elector, però sempre amb un certificat mèdic o un poder notarial que demostrin que el votant té una malaltia o una incapacitat de mobilitat per fer-ho per si mateix.

Una vegada entregada la sol·licitud, l'Oficina del Cens Electoral de les Balears enviarà tota la documentació per elegir les paperetes, a través de correu certificat, de manera personal a l'adreça que s'hagi posat. Aquest enviament tarda pocs dies des que s'envia la sol·licitud. Així, quan es rebi, el votant haurà de presentar en una oficina postal el sobre oficial que contingui el certificat d'inscripció en el cens i el de votació, amb el sentit del vot particular per a cada elecció. El termini, en aquest cas, és el 24 de maig.

En el cas de viure a l'estranger, els electors rebran la informació per votar a l'adreça en la qual estiguin inscrits. Igualment, tenen l'opció de votar de manera presencial a les ambaixades, oficines i seccions consulars corresponents, entre el vuitè i el tercer dia abans de les eleccions.

stats