Política 30/05/2023

El teixit social i productiu reacciona al 28-M: "Que un partit antiecologista pugui entrar al Govern és una notícia terrible"

Des de la reclamació d'"estabilitat" de PIMEM, a la "por" d'UGT o el plantejament combatiu del GOB

4 min
Marga Prohens celebra la victòria del PP a les eleccions amb els simpatitzats del partit.

PalmaDesprés del resultat de les eleccions d'aquest passat diumenge, en què el PP ha guanyat amb contundència i l'esquerra ha perdut les principals institucions de les Balears, els agents socials, empresarials i civils de les Balears ha expressat la seva posició envers el nou paradigma que s'obre a partir d'avui. En aquest sentit, Amadeu Corbera, president del GOB, ha dit que "si la nova majoria de dretes es consolida, i executa els anuncis fets, com els d'eliminar el segon cinturó, fer més autopistes i fer plantejaments urbanístics insostenibles el GOB hi serà davant". En la mateixa línia, ha afegit que "el fet que una força negacionista del canvi climàtic –en referència a Vox– pugui condicionar les majories és una notícia terrible. És un partit antiecologista". L'Obra Cultural Balear, per la seva part ha demanat "prudència" al PP i que "defensi els consensos lingüístics que han garantit la convivència i que no caigui en el parany de promoure polítiques d'agitació social".

En un comunicat, PIMEM ha felicitat el PP, al que li ha demanat un esforç "per incorporar iniciatives polítiques i gestió administrativa, pensant en els beneficis socials i econòmics a llarg termini". La patronal també ha reclamat "estabilitat i grans acords, un dels quals hauria de ser el que fa referència a l'aplicació i ampliació del Règim Econòmic Especial de les Illes Balears". En la mateixa línia, ha sol·licitat al govern que resulti "una regulació de la indústria del lloguer turístic, que no pensi només en el sector hoteler".

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha estès la mà als nous responsables polítics, “amb el desig de que es formin governs estables que donin tranquil·litat al teixit empresarial". Planas ha felicitats al PP i ha agraït el “talant” dels governants sortints “durant els anys que han estat al front de les institucions”. La presidenta de la patronal reclamarà que es comenci a fer feina conjuntament per recuperar l’activitat prepàndemia i que “repercuteixi en el PIB i la renta per càpita, en benefici de tots els ciutadans de les Illes”, així com per solucionar problemes com la “mobilitat, el dèficit de mà d’obra o la falta d’habitatge assequible”, entre d’altres qüestions. Pel que fa a l'anunci de Pedro Sánchez de convocar eleccions anticipades el 23 de juliol, Planas considera que és "coherent amb els resultats registrats a tota Espanya", però espera que la incertesa política no s'estengui en el temps.

Amb el TIL a la memòria

UGT ha demanat el PP que no es converteixi en "un esclau de l'extrema dreta", i ha mostrat la seva "por" davant la possible entrada de Vox en els diferents governs. El secretari generar del sindicat a les Balears, Lorenzo Navarro, ha dit: "No volem retrocessos en drets i llibertats, ni en justícia social". En la mateixa línia, ha demanat que es governi "des del diàleg social", tenint presents els reptes que, segons el seu criteri, té les Balears per davant, com són el "problema social amb l'habitatge, la generació d'ocupació a l'hivern, el control de les càrregues de treball, i la diversificació econòmica, amb la creació d'un model econòmic més sostenible i inclusiu", ha afegit Navarro.

Des de l'STEI han qualificat els resultats electorals com a "inesperats". En aquest sentit, Lluís Segura, sindicalista, ha afegit que "tothom sabia que el PP pujaria, però no amb aquesta força, que fins i tot li dona eines per poder pensar a governar en minoria". En relació amb el nou paradigma que s'obre a partir d'ara, Segura té clar cap on s'ha d'anar. "Tenim una experiència molt marcada, de l'època del TIL, i volem pensar que el PP haurà après i no repetirà el que els va costar el govern fa 8 anys", ha afegit. El sindicat espera que al capdavant de la Conselleria d'Educació hi estigui una persona "assenyada", que respecti l'Acord Marc, que millora les condicions laborals dels treballadors de l'ensenyament públic "i que ha estat ratificat pels sindicats, pel govern i pel teixit social", explica Segura.

Preparats per a la "negociació i mobilització"

Per la seva part, UOB Ensenyament ha informat que no permetrà cap retrocés del "model lingüístic actual, dels recursos assignats i del compliment punt per punt de l'Acord Marc educatiu", segons el calendari previst. "Qui avisa no és traïdor", han dit, per alertar a Marga Prohens que estaran atents "a qualsevol iniciativa, i preparats per a la negociació i la mobilització". Alternativa Docent, també en un comunicat, ha dit que defensaran el model de col·legi "públic, de qualitat, laic i en català" i que "no es permetrà cap pas enrere en les poques millores aconseguides en els darrers anys".

Víctor Villatoro, president d'ANPE, ha convidat el nou govern que es formi a "fer feina des de la normalitat, complir els acords establerts, resoldre els problemes de la insularitat i atendre les demandes dels professors". En la mateixa línia, ha instat a mantenir el diàleg en el marc de les Meses Sectorials, per "millorar les dificultats que hi ha a les aules i adequar les ràtios i les infraestructures, amb la meta de millorar el benestar dels professors i els alumnes".

stats