Política 07/02/2021

El Suprem es pronunciarà sobre el nomenament de Delgado com a fiscal general de l'Estat

L'alt tribunal rebutja arxivar el recurs que havia presentat el PP contra l'elecció de l'exministra

2 min
L'exministra de Justícia Dolores Delgado, nova fiscal general de l'Estat, en una imatge d'arxiu.

MadridEl Tribunal Suprem ha rebutjat la inadmissibilitat del recurs que el PP va presentar el juliol passat contra el nomenament de l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat i dictarà una sentència sobre la qüestió. En el recurs, el PP reclamava l'anul·lació del decret que va permetre el nomenament i posava en dubte la seva idoneïtat i imparcialitat per dirigir el ministeri públic per la seva "inequívoca vinculació" amb el govern espanyol. L'Advocacia de l'Estat havia demanat la inadmissibilitat del procediment perquè considera que el partit liderat per Pablo Casado incorre en una "falta de legitimació activa" per presentar el recurs contra Delgado. En una interlocutòria dictada el 4 de gener que no es va fer pública i a la qual ha tingut accés ara l'agència Europa Press, la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal rebutja arxivar el procediment.

A més a més, el Suprem ajorna la decisió sobre la legitimitat del PP en aquesta qüestió fins que dicti sentència. És a dir que, independentment de si el Partit Popular podia presentar o no el recurs, el Suprem analitzarà el nomenament de Delgado i es pronunciarà. El líder del PP ha tornat a carregar aquest diumenge contra l'executiu de Pedro Sánchez: "És intolerable que Sánchez utilitzi la seva ministra de comissària política des de la Fiscalia i segueixi atacant la independència de la justícia".

En les seves al·legacions, l'Advocacia de l'Estat assenyalava que el Suprem no hauria d'entrar a resoldre sobre el fons d'aquesta qüestió perquè "la invocació de la llibertat individual, l'estat de dret, l'imperi de la llei, la independència de la justícia i el sistema democràtic, que invoca el partit polític recurrent, no confereix cap títol que legitimi la interposició del present recurs". En altres paraules, l'advocat de l'Estat defensava que el PP no tenia potestat per presentar el recurs i, per tant, el Suprem no havia d'analitzar la qüestió.

stats