Política 26/04/2020

La sortida dels infants al carrer a les Illes “no s’ha fet del tot bé”, segons la presidenta del Govern

Francina Armengol s'ha reunit amb Pedro Sánchez i la resta de presidents autonòmics aquest diumenge per debatre la "desescalada asimètrica" que preveu fer el govern espanyol

Alba Tarragó
3 min
Francina Armengol durant la roda de premsa d'aquest diumenge

PalmaNo han passat ni 24 hores d'ençà que els menors de 14 anys poden sortir al carrer a tot l'Estat i, a les Balears, "ja s'ha vist que no s'ha fet del tot bé", ha declarat la presidenta del Govern, Francina Armengol. La cap de l'Executiu autonòmic dona la culpa d'aquest resultat a la falta de "marge de decisió pròpia" que tenen les comunitats autònomes en "l'execució de les propostes del govern espanyol" per poder, per exemple, establir els horaris de sortida de la població i d'aquesta manera evitar aglomeracions.

Així s'ha expressat Armengol aquest diumenge després de reunir-se telemàticament amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics. Tot i això, ha agraït que, finalment, "s'hagi entès que cal fer una desescalada asimètrica i que permeti, segons paràmetres científics, prendre decisions diferents a cada comunitat", en referència al pla estatal de desconfinament que preveu publicar dimarts el govern de l'Estat.

Així, la dirigent autonòmica tampoc descarta que hi hagi diferents ritmes d'obertura també entre les illes, depenent de si compleixen en major o menor mesura amb aquests criteris. En aquest sentit, Armengol assegura que el Govern ja ha fet la seva feina quant a la planificació i a l'estudi de la situació en què es troben les Illes, malgrat "la incertesa del govern espanyol", a la qual reconeix que s'han "hagut d'adaptar".

La presidenta ha recordat que des d'aquest diumenge es permet "la sortida d'una hora perquè els infants puguin caminar", però adverteix que "no és res més que això", ni "per anar un dia a la platja". Davant les imatges que s'han pogut veure, explica Armengol, demana "màxima responsabilitat i control", encara que "la gent tingui moltes ganes de sortir". Només així, afegeix, "recuperarem els drets i les llibertats".

Aquesta ha estat la primera passa a escala estatal d'un desconfinament que ja se sap que serà "asimètric", ha assenyalat la presidenta. El president del govern espanyol ha detallat aquest matí a les comunitats autònomes que es faran servir paràmetres tècnics, com ara la capacitat sanitària del sistema o la situació epidemiològica de cada lloc per anar assolint noves fites i, per tant, obrint els territoris.

Més competències per a les comunitats

Armengol ha respost amb positivisme davant l'estratègia de govern central: "Això vol dir que si tenim un bon paràmetre sanitari i epidemiològic i som capaços de mantenir-los, serem capaços d'obrir altres activitats econòmiques i per a la ciutadania". Malgrat això, la dirigent autonòmica ha proposat que "les comunitats autònomes estableixin horaris i fórmules per evitar aglomeracions", a mesura que es vagi ampliant aquesta obertura.

Així mateix, ha declarat que "des del principi es va demanar mantenir els ports i aeroports de les Illes tancats el màxim de temps possible i poder controlar sanitàriament totes les persones que entren". En cas que això no sigui possible, ha afegit la presidenta, el Govern balear sol·licita "pactar-ne l'obertura i que, almenys, hi hagi control reforçat a l'arribada dels passatgers".

Cap a un pacte social i econòmic

D'altra banda, Armengol ha destacat el pla de reactivació econòmica i social en el qual el govern espanyol fa feina i en el qual les Illes Balears "ja fa més de dues setmanes que treballen". L'Executiu autonòmic "té clar", diu la presidenta, que aquest pla ha de tenir "tres potes".

En primer lloc, cal arribar a un acord amb la mesa de diàleg social per tal d'assolir un consens. Juntament amb això, el Govern vol arribar a un pacte amb els consells insulars i els ajuntaments i la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB). La darrera pota "fonamental" és la "pluralitat política de les Illes", la qual Armengol vol reflectir a través de les reunions que manté amb tots els grups parlamentaris per tal que tothom pugui fer les seves propostes.

stats