Política 17/01/2019

Fer un cens d'estrangers i mantenir la segregació de Son Banya: el programa extremista de Sumam

La candidatura per Palma de l'expopular Aina Maria Aguiló insisteix en el secessionisme lingüístic

Ara Balears
2 min
Els membres del nou partit municipalista SUMAM amb Aina Maria Aguiló com a cap de llista

PalmaEl nou partit municipalista de l'exdiputada del PP Aina Maria Aguiló, anomenat Sumam, segons Aguiló, no té cap ideologia perquè "acull persones desencantades del PSOE, del PP, de Ciutadans i de Vox". Tot i això, inclou mesures que encaixen perfectament amb les que reclama l'extrema dreta, com la de fer "un cens d'estrangers". "Volem saber qui viu a la nostra ciutat, a què es dediquen i si són legals", ha dit Aguiló. També pretén augmentar la dotació policial als barris per aturar la immigració il·legal, tot i que la Policia Local no té cap mena de competència en estrangeria.

El programa de Sumam per les eleccions municipals de Palma, que s'ha presentat aquest dijous, també pretén mantenir la segregació dels habitants del poblat de Son Banya aturant-ne el desmantellament. De fet, Sumam fins i tot considera que s'ha de rehabilitar el poblat perquè els que hi viuen ho continuïn fent i reclama la construcció d'una escoleta de 0-3 anys i d'un centre d'adults. Segons la candidata de Sumam, l'actual equip de govern de l'Ajuntament de Palma, que treballa per continuar el desmantellament del poblat d'infrahabitatges començat fa dues legislatures, ha creat un problema de convivència "per defensar els seus propis interessos".

Un altre dels punts més rellevants del programa és l'aposta pel secessionisme lingüístic, la formació extremista considera que el mallorquí no és català sinó "un idioma" diferent. Aina Maria Aguiló, que sempre ha fet bandera d'aquesta obsessió contra el català, afirma que aturaran "les dictadures catalanistes". Però paradoxalment ho pretén aconseguir amb mesures autoritàries com controlar els llibres de text i "perseguir" qui, segons el seu criteri, vulgui "adoctrinar" els nins a l'escola ensenyant-los català.

Les propostes de Sumam es basen en unes enquestes que el partit assegura que ha fet a peu de carrer als diferents barris de Palma. Aina Maria Aguiló ha explicat que si va deixar el Partit Popular és perquè era un partit de despatxos i que ella, en canvi, aposta per la política "de carrer". En aquest sentit, també ha valorat la candidatura de Mateu Isern com a cap de llista del Partit Popular a Palma. Aguiló ha explicat que Isern "és molt bona persona però que feia política des del seu despatx".

El programa municipalista de Sumam també vol fer més aparcaments a barris perifèrics com la Soledat, posar fi a la delinqüència, a la prostitució, la venda ambulant i els piròmans i vetllar pels interessos de la gent gran.

Sobre un possible pacte amb Vox per formar govern, Aina Maria Aguiló ha assegurat que no són un partit d'ideologia i que no volen dependre de cap partit d'àmbit estatal. "A n'Isern l'ha col·locat en Pablo Casado i quan aquest hagi de vetllar pels interessos dels palmesans haurà d'acatar ordres de Madrid", ha assegurat.

stats