Política 16/10/2020

La solidaritat a les Balears cau respecte dels primers mesos de pandèmia, segons la directora de Voluntariat

La falta de temps és la principal causa que explica la davallada de les peticions

Ivan Martin
2 min
La solidaritat ciutadana havia donat resposta durant els primers mesos de la covid-19

MaóLa solidaritat ha anat disminuint a mesura que ha avançat la pandèmia del coronavirus. D’aquesta manera ho ha reconegut aquest divendres la directora general de Participació i Voluntariat del Govern balear. Maria Amengual explica que de l’allau inicial de sol·licituds de persones disposades a ajudar s’ha passat a un segon escenari, en el qual s’hauria detectat un descens que respon a “la falta de temps”.

Amengual afirma que la solidaritat a les Balears “sempre és elevada” i posa com a exemple les torrentades a Mallorca; “ens vam veure desbordats, fins i tot es va fer una crida perquè no hi participàs més gent”. Segons la directora general, el motiu d’aquest descens de solidaritat actual respon a la manca de temps causada per “les presses, anam d’una banda a una altra sense aturar, l’estrès del dia a dia”.

Malgrat aquest condicionant, Maria Amengual emfatitza la importància de les xarxes veïnals i de la col·laboració que a títol individual ofereixen els ciutadans. “Han estat capaços d’organitzar-se i estructurar-se en un temps rècord”, permeten –diu– “arribar on les administracions no poden fer-ho i de manera pròxima i resolutiva”. “Els primers mesos amb coronavirus teníem tantes peticions d’ajut que no podíem canalitzar-les, fou una realitat meravellosa, però un poc frustrant”, recorda.

D’altra banda, Amengual ha avançat que la pròxima Gala del Voluntariat de les Balears, que es farà a Menorca, “probablement tindrà lloc a principi de desembre”. “L’any passat va coincidir amb el Dia internacional del voluntariat del 5 de desembre. De tota manera, ho anunciarem amb antelació perquè a final de novembre i principi de desembre farem la Setmana del voluntariat”, reivindica.

Cal recordar que la gala consistirà a entregar cinc premis, un per a cada illa, amb una dotació de 3.000 euros. També s’oferiran diverses mencions i reconeixements “oberts a la ciutadania que decidirà a qui li correspon, no serà l’Administració”. El termini per presentar candidatures als premis autonòmics acaba dimarts, mentre que les propostes de reconeixements finalitzarà el 23 d’octubre.

stats