Política 05/06/2021

El sobiranisme segella l'aliança per assaltar el Congrés

MÉS per Mallorca i Més per Menorca creen una marca estable que també integrarà Ara Eivissa i amb la qual es presentaran a les generals

4 min
Un moment de l'assemblea de MÉS, que s'ha fet telemàticament.

PalmaEl sobiranisme illenc ha assolit un acord per construir una marca estable per a les eleccions estatals amb l’objectiu d’assaltar el Congrés i fer-hi arribar un diputat que no depengui de cap partit estatal, una fita que encara no s’ha aconseguit. Les assemblees de MÉS per Mallorca i Més per Menorca hi varen donar el vistiplau divendres i els dos partits ecosobiranistes sumaran forces amb Ara Eivissa per tal d’aconseguir una veu pròpia a Madrid.

“Ha estat una manifestació de la voluntat d’aquests partits, que ens comprometem a treballar de manera sostinguda i continuada per aquest objectiu”, va explicar el portaveu de Més per Menorca al Parlament, Josep Castells, després de la votació. A partir d’aquest moment, s’haurà de decidir si aquesta marca agafa la forma d’una federació, una coalició o un partit polític. Sigui com sigui, l’acord que s’ha assolit deixa clar que només s’emmarca en les eleccions estatals i que els tres partits que en formen part mantindran la seva sobirania. Els candidats seran elegits mitjançant primàries obertes. “És la primera vegada que plantejam un projecte sòlid i estable amb els partits germans de les altres illes”, va destacar per part seva el coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera.

Les dues assemblees varen aprovar dos documents: un amb les bases del projecte insularista i un decàleg ideològic per a la marca. En el primer document, es deixa clar que aquest projecte tindrà una dinàmica pròpia i autònoma i que no es limitarà a ser la suma dels partits que hi participen. A més de triar els candidats amb primàries, també es destaca la necessitat que els candidats siguin capaços d’atreure sectors importants de la societat.

Pel que fa al decàleg, les idees polítiques que marcaran la direcció a seguir seran la defensa de la sobirania de les Illes, així com la lluita pel màxim autogovern, la sobirania fiscal plena i la defensa del dret d’autodeterminació. També s’incideix en la necessitat d’assolir un nou model econòmic, a fi de donar impuls a la diversificació, l’economia local, social i solidària i un sistema educatiu avançat i arrelat en la societat. A més, es considera que s’ha de potenciar la prosperitat compartida i el socialisme illenc, però amb mirada global. L’ecologisme polític, l’avanç cap a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic també han d’ocupar un espai important, igual que la defensa de la cultura, la llengua i el país, amb l’accent en la normalització i l’oficialitat del català. Una altra bandera cabdal ha de ser la igualtat en tots els àmbits. L’aprofundiment democràtic, el republicanisme i un plantejament confederalista que es desmarqui del nacionalisme excloent són altres línies a seguir Per acabar, cal un treball per assolir aliances polítiques dins el marc de la Unió Europea.

“Necessitam oferir al nostre electorat sobiranista un producte potent i recognoscible”, va destacar Josep Castells, a més de recordar que aquestes forces sumen vots a bastament a les eleccions autonòmiques per aconseguir un diputat al Congrés. “Es tracta de traslladar gran part d’aquests vots a les generals”, va afegir.

D’altra banda, l’assemblea de MÉS per Mallorca va aprovar amb un 90,6% dels vots que aquesta formació deixi de ser una coalició ­formada per PSM, Iniciativa Verds iEsquerra, per tal que a partir d’ara es constitueixi com a partit polític.

Bases ideològiques

Que MÉS fos un partit va ser un dels objectius que es varen marcar Noguera i la seva executiva quan varen agafar les regnes de la formació el novembre de 2019. La tria de candidats per a les eleccions al Parlament i els consells és una altra tasca pendent, i es durà a terme a la tardor.

Però els ecosobiranistes també varen posar sobre la taula la necessitat de dur a terme un treball ideològic de base, per dotar els partits d’uns fonaments treballats amb les bases. D’aquesta manera, el novembre de l’any passat varen començar les jornades de pensament Cartografiant el futur, en les quals han participat 400 militants, quadres i activistes, i que culminaran el 18 de juny a la Sala Augusta de Palma –la línia estratègica de les jornades també va ser aprovada en l’assemblea de divendres–.

“Hem desenvolupat un esquema que apunta al futur i que té tres eixos”, explica el membre de l’executiva de MÉS i responsable de les jornades,Antoni Lluís Trobat. El primer és “la construcció d’una república mallorquina” dins un espai insular confederal. En aquesta idea hi juguen un paper important “els nous mallorquins que varen arribar a final del segle XX i començament del XXI”, comenta, a més de destacar la importància del català com a element identitari.

El segon eix se centra en la idea que MÉS ha de ser “l’esquerra útil i majoritària”. “Volem ser el partit que representa la gent, el gran partit de l’esquerra útil, que suplanti un PSOE que no és més que una sucursal de Madrid”, continua explicant Trobat.

Finalment, el tercer eix que s’ha treballat és l’ecofeminisme. “L’ecologisme i el feminisme seran claus en el segle XXI i són els únics que han fet front de manera clara a l’extrema dreta”, diu Trobat, que remarca la vocació de pluralitat de MÉS. “Som un espai polític molt divers i vivim en una cultura molt mixta i mesclada. Aquesta és una gran oportunitat”, sentencia.

stats