Anàlisi
Política 30/03/2023

La setmana dels "favors" entre el PSIB i el PP en plena precampanya electoral

Les contradiccions en el PSIB entre la consellera d'Igualtat, que critica la gestació subrogada, i un membre de la llista electoral que té un infant a partir d'aquest mètode dona ales al PP, després d'una setmana difícil per a Prohens

2 min
La consellera d'Igualtat Mercedes Garrido i la presidenta del PP balear, Marga Prohens

Palma"No sé com pagar el favor que ens han fet". Aquestes varen ser les paraules amb les quals la presidenta del Govern, Francina Armengol, es va dirigir al PP en el darrer ple del Parlament. Els populars venien d'uns dies en hores baixes per dos fets: el dinar entre la líder del partit, Marga Prohens, i part de la seva cúpula, amb l'exdirigent popular condemnat per corrupció José María Rodríguez, a més d'unes declaracions de Prohens sobre els llits elevables als hotels, en què considerava que "era la ximpleria més gran en política turística dels darrers temps".

El Govern va posar tota la carn a la graella perquè l'assimilació del PP amb la corrupció a dos mesos de les eleccions podria mobilitzar el seu electorat i, per la part contrària, desmobilitzar el de la dreta. A més, que Prohens sigui candidata a les eleccions autonòmiques, i al mateix temps diputada al Congrés, va donar peu al fet que fins a cinc ministres (Yolanda Díaz, Fernando Grande-Marlaska, Pilar Alegría, Irene Montero i Raquel Sánchez) la criticassin públicament a les xarxes socials, o en el ple de la Cambra Baixa d'aquest dimecres, amb acusacions "d'anar en contra dels drets de les treballadores" i advertències com "vagi alerta amb qui es reuneix".

Així i tot, un dia en la política és molt i la frase que va dir Francina Armengol –"no sé com pagar el favor que ens han fet"– aquest dijous es repetia a la seu del PP. Les fotografies publicades per la revista ¡Hola! amb l'actriu Ana Obregón sortint d'un hospital de Miami en cadira de rodes i amb un infant als braços, nascut per gestació subrogada, va obrir el debat sobre aquest mètode i el PP estatal es va obrir a regular-lo. La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern, Mercedes Garrido, va reaccionar a través de les xarxes socials per continuar marcant l'agenda contra el PP: "La gestació subrogada és violència i explotació contra les dones. Ja ho han deixat ben clar aquesta setmana: desconeixen la realitat de les necessitats de les dones i de les polítiques feministes. La ignorància és molt perillosa", afirmava.

El missatge de Garrido s'ha convertit en un bumerang. Aquest dijous es coneixia que el coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, té un infant que ha nascut per gestació subrogada. Amb l'afegit, però, que és un dels fitxatges del PSIB per a la llista al Parlament per Mallorca ocupant el número 6, un dels llocs de sortida, i que és un dels quatre independents d'entre els deu primers noms de la candidatura. Podia tenir el PSIB un diputat que ha duit a terme una pràctica que, segons la consellera d'Igualtat –compartint color polític–, "és violència i explotació contra les dones"? Lafau presentava ahir mateix la renúncia a anar a les llistes, al·legant motius personals.

En un context en què el PP aprofita les rebaixes de penes d'agressors sexuals a partir de la Llei del 'només sí és sí' per atacar el PSOE i Unides Podem, i acusar-los "d'anar en contra de les dones", mantenir Lafau a la llista electoral facilitaria que s'explotàs encara més aquest missatge, en plena campanya electoral. El director general d'Igualtat, Miquel Àngel Coll, no va voler valorar aquesta polèmica aquest dijous, abans d'aprovar-se el primer protocol de persones intersexuals d'Espanya, del qual Lafau és un dels redactors.

stats