Política 16/09/2020

Sánchez: "Les úniques retallades que necessita Espanya és retallar la corrupció del PP"

El president espanyol acusa Casado d'haver tapat la Gürtel amb la Kitchen

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, davant de la bancada popular durant la sessió de control al Congrés.

MadridEl cas Kitchen s'ha convertit ja en la principal arma del govern espanyol per pressionar el PP de Pablo Casado, assetjat pels tribunals i al Congrés, que ja ha fet el primer pas per impulsar una comissió d'investigació pel presumpte espionatge a Bárcenas amb fons públics. A l'argument de no estar complint la Constitució que tant enarboren els socialistes pel bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial s'ha sumat ara un nou cas de corrupció. El president espanyol, Pedro Sánchez, va evitar entrar en el cos a cos la setmana passada amb Casado per aquest tema, quan feia només 48 hores que la Fiscalia havia demanat la imputació de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal. Però aquest dimecres s'ha convertit en el principal ariet del líder socialista durant la sessió de control al Congrés.

"Les úniques retallades que necessita Espanya és retallar la corrupció del PP", ha dit Sánchez a Casado, quan aquest li ha preguntat si el govern espanyol planeja noves retallades com les que va impulsar José Luis Rodríguez Zapatero al final del seu mandat. De fet, ha decidit tirar d'ironia sobre la resposta inicial del líder popular, que es va desentendre del cas Kitchen assegurant que ell llavors només era un mer diputat per Àvila. "Tot Espanya sap que van tapar un delicte amb un altre delicte [la Gürtel amb la Kitchen]. Ho saben a Barcelona, Santander i Ávila", ha assenyalat.

L'esbroncada ha tornat a imperar durant el cara a cara entre Sánchez i Casado, així com també entre la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i la nova portaveu dels populars en substitució de Cayetana Álvarez de Toledo, Cuca Gamarra. El líder del PP ha acusat Sánchez de voler retallar ara totes les mesures impulsades els últims mesos: la pujada del sou de funcionaris i pensionistes, computar els ERTO com a període d'atur, frenar el salari mínim interprofessional i, en lloc d'abaratir la contractació en un moment de crisi, derogar la reforma laboral. Per això, ha tornat a dir no a negociar els pressupostos generals de l'Estat. A parer de Gamarra, en lloc d'"arrimar el hombro" –l'expressió que sempre fa servir el govern espanyol per demanar a l'oposició que es posi a treballar–, el que volen és que "hinquen la rodilla".

L'estratègia del PP és generalitzar la corrupció i acusar Unides Podem dels mateixos problemes que els acorralen. Tant Casado com Gamarra, així com també el número dos dels populars, Teodoro García Egea, han preguntat a Sánchez quan decidirà cessar Pablo Iglesias pel que, segons ells, suposa un cas de finançament il·legal del partit malgrat que la Fiscalia ha demanat arxivar la major part de la investigació i centrar-se en un sol contracte. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, també ha atacat en aquesta direcció i ha reclamat a Sánchez que doni suport a una comissió d'investigació al Congrés per investigar el partit lila igual que els taronges avalen la comissió pel cas Kitchen.

Un SOS a Cs per sumar al PP

La diferència en la confrontació de Sánchez amb Casado i Arrimadas ha tornat a ser abismal. En un to molt més suau, el president espanyol ha tornat a agrair que Cs s'obri a negociar els pressupostos generals de l'Estat i ha demanat a Arrimadas que els ajudi a convèncer el PP per desbloquejar la renovació dels òrgans constitucionals. La líder de Cs li ha replicat que ha presentat una proposta per "despolititzar la justícia".

Sánchez no ha volgut entrar en el cas sobre el finançament de Podem i també ha fugit d'estudi sobre les possibles mesures per ajudar els pares amb fills en quarantena i que donin positiu per coronavirus. Preguntat per l'assumpte per la portaveu de Junts, Laura Borràs, no ha aclarit si impulsarà una ajuda, tal com reclama la Generalitat. "Si les baixes es gestionen igual que amb els treballadors de la conca d'Òdena durant el confinament, potser quan vagin a tramitar-ho ja haurà acabat el curs", ha denunciat la diputada independentista. Sánchez ha admès que hi ha "marge de maniobra", però ha enumerat totes les mesures que ha implementat l'executiu espanyol durant els últims mesos.

Una altra de les campanyes de la dreta al Congrés és assegurar que hi ha un greu problema d'ocupació de residències habituals a Espanya, si bé les dades ho desmenteixen. Preguntat pel tema per García Egea, Iglesias ha defensat que el problema de l'habitatge a Espanya no és l'ocupació, sinó els preus dels lloguers i l'especulació. El secretari general del PP li ha demanat que tingui en compte la proposició de llei que planteja el seu partit antiocupacions. El vicepresident segon ha llegit l'article 47 de la Constitució, que preserva el dret de tenir un habitatge digne i adequat, i ha demanat al PP que compleixi la carta magna.

stats