Política 06/10/2021

El Senat rebutja la moció del PP sobre el règim fiscal

La iniciativa té el vot en contra del PSOE i l'abstenció del senador autonòmic Vicenç Vidal

2 min
La senadora del PP, Maria Salom.

La moció del PP sobre el règim fiscal del REB ha estat rebutjada aquest dimarts pel Senat –98 vots a favor, 111 en contra i 37 abstencions. La iniciativa ha tingut el vot en contra del PSOE, inclosos els senadors de les Balears, mentre que el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, s'ha abstingut. A més d'incloure el règim fiscal, la moció reclamava l'equiparació del plus dels funcionaris de les Illes amb els de les Canàries i exigia un factor d'insularitat per al 2022 de 330 milions d'euros en lloc dels 90 milions que el Govern va acordar amb l'executiu espanyol el 23 de setembre.

Els populars han lamentat que "els senadors del PSIB de Francina Armengol hagin votat en contra d'instar el govern de Pedro Sánchez a aprovar les mesures fiscals del REB per compensar els sobrecostos de la insularitat i en contra de l'equiparació del plus d'insularitat dels funcionaris", segons han manifestat mitjançant un comunicat.

L'encarregada de defensar aquesta moció ha estat la senadora Maria Salom, qui ha recordat que "comprar les matèries primeres ens costa més pel transport, entre un 13% i un 17%", i que "el resultat és un encariment astronòmic de la compra i dels béns i serveis que es donen a les Illes".

Durant el debat, els socialistes han recordat que l'aprovació del factor d'insularitat, que es dotarà amb 183 milions d'euros en els pressupostos estatals del 2023, ha estat una passa històrica per a les Balears. Susanna Moll ha acusat el PP d'"arribar tard" amb aquesta moció i ha reclamat als populars que votin a favor dels pressupostos que contenen aquesta assignació. Per la seva part, el seu company de partit Cosme Bonet ha destacat que les promeses del govern de Mariano Rajoy perquè les Illes tinguessin un factor d'insularitat de 90 milions d'euros anuals mai "no es varen concretar en res". Bonet ha considerat que la moció del PP és "un atac contra l'autogovern" perquè no respecta els acords de l'Executiu amb el Ministeri d'Hisenda.

D'altra banda, el senador autonòmic Vicenç Vidal ha valorat de manera positiva l'acord per dotar el factor d'insularitat, però també ha exigit "el desplegament del REB en tot el seu contingut" i l'aprovació del règim fiscal. A més, Vidal ha retret als populars que, un dia abans de donar per bons els 183 milions d'euros, ells consideraven que el mínim acceptable era de 90 milions, ben lluny dels 330 que es demanen a la moció.

stats