Política 03/10/2021

El PP i MÉS posen el PSIB contra les cordes per la tramitació del règim fiscal del REB

Els socialistes de les Balears carreguen contra els populars per tirar-ne endavant una proposició de llei al Senat

4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant un ple del Senat.

PalmaQui pensàs que el serial sobre el REB viuria un punt i a part amb la dotació del factor d’insularitat amb 183 milions d’euros als pressupostos del 2022 estava equivocat. Aquesta passa, que els integrants del PSIB han qualificat en tot moment d’“històrica”, no ha calmat els ànims ni de l’oposició ni dels socis, llevat de Podem, que atribueix la sensibilitat més gran de l’Estat amb les autonomies a la seva presència en el govern espanyol. Dit això, la reacció del PP no s’ha fet esperar: el seu portaveu al Senat, Javier Maroto, va anunciar fa una setmana a Palma que la primera iniciativa legislativa del PP a la Cambra Alta serà precisament la proposició de llei sobre la part fiscal del REB. Encara que els populars la varen registrar fa un any –el 22 de setembre del 2020–, han trobat que és precisament ara quan s’ha de lluitar perquè el règim fiscal de les Balears entri en vigor l’1 de gener del 2022.

Això implica que també s’haurà de votar el text alternatiu a la proposició de llei del PP que Esquerra Confederal, el grup del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, va registrar en el Senat poc temps després, el 28 d’octubre del 2020. Ambdues iniciatives són gairebé un calc de l’avantprojecte de llei dels socialistes, amb algunes modificacions. Els dos textos eliminen la data de caducitat del règim fiscal –el 31 de desembre del 2026– que sí que incloïa l’avantprojecte, la tramitació del qual es va iniciar el febrer del 2019 i que des de llavors no ha fet cap passa endavant més. Populars i ecosobiranistes també proposen més deduccions per a les inversions en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I). D’altra banda, la proposició de Vidal inclou un IVA diferenciat per a les Illes i deduccions per a produccions cinematogràfiques. En resum, el PP considera que la seva iniciativa tindria un impacte de 265 milions d’euros, mentre que la de Vidal se’n va als 1.000 milions. 

El posicionament del PSIB

Ara bé, la incògnita a resoldre en aquesta equació és saber què farà el PSOE i, més concretament, què votaran els senadors del PSIB –Cosme Bonet, Susanna Moll i Patricia Abascal. Perquè estan entre l’espasa i la paret. Si voten que sí a la presa en consideració d’alguna de les proposicions de llei, començarà la tramitació de la part fiscal del REB, una tasca que el govern espanyol no tenia a la llista de prioritats més urgents. De fet, quan la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, va venir a Mallorca a final de setembre per donar el sus al factor d’insularitat, va deixar clar que queda la resta de la legislatura per treballar en el règim fiscal. 

Però votar-hi en contra tampoc no és una bona opció per als socialistes, que d’aquesta manera rebutjarien bona part de l’avantprojecte de llei que el mateix Govern va negociar i haurien de fer front a les acusacions d’anar en contra dels interessos de les Balears.

“Em sembla una manera molt lletja de plantejar el tema, perquè volen imposar des de Madrid un esborrany sense que el Govern hi pugui participar”, diu el senador del PSIB Cosme Bonet, qui no menciona que aquest text va passar pel Consell de Ministres una vegada es va negociar amb l’anterior Executiu, amb Catalina Cladera com a consellera d’Hisenda. Bonet assegura que el PP “no té cap interès” a aprovar el règim fiscal amb una iniciativa que qualifica de “maniobra”, encara que, en el cas de Vidal, veu lògica aquesta jugada per part de MÉS, perquè es tracta d’un “partit sobiranista”, malgrat que sigui soci del Pacte.

Quant al sentit del vot del PSOE, el senador mallorquí diu que s’analitzarà el text i parlaran “amb el govern d’Espanya i amb qui s’hagi de parlar”. “No ens han fet ni cap cridada per negociar”, continua Bonet, qui creu que els populars també intenten “afectar els pressupostos de l’Estat” amb aquesta iniciativa, que modificaria l’apartat d’ingressos dels comptes del govern espanyol. “Tot és postureig: volen posar en un compromís el PSOE i el Govern. Nosaltres volem el règim fiscal, però no així. Ells han preparat la màquina perquè hi votem en contra”, afegeix, sense aclarir què votaran en el cas del text alternatiu de MÉS. “El sentit del vot no depèn de mi. S’ha de parlar amb el partit i el Govern”, diu.

Per la seva banda, el senador balear del PP José Vicente Marí Bossó espera “que no sigui massa complicat” tirar endavant la proposició de llei sobre el règim fiscal, perquè és “gairebé la mateixa que la del PSOE”. A més, Marí Bossó recorda que les Balears “són l’únic territori extrapeninsular que no té el seu règim fiscal”. D’altra banda, Vicenç Vidal subratlla que les dues proposicions de llei venen “d’agafar el que es va aprovar en elConsell de Ministres”. “El compromís de Pedro Sánchez era que el règim fiscal s’aprovaria tot d’una que començàs la legislatura, així que no hi ha excusa. Aquest document el va aprovar el PSOE”, continua Vidal, qui reclama que els socialistes donin suport al seu text alternatiu si no volen votar a favor de la proposició de llei del PP.

stats