La Moncloa defensa un govern del PSC-comuns però compta en privat que Aragonès sigui president

Sánchez creu que cal aïllar Vox i JxCat, que posa en un mateix sac, per alimentar "expressions d'odi i xenofòbia"

4 min
Pedro Sánchez ha reaccionat per primer cops als resultats del 14-F en una resposta a JxCat durant la sessió de control al Congrés.

MadridPedro Sánchez pren partit per primer cop després de les eleccions catalanes. Un dia després que la Moncloa tragués ferro al 51% dels vots de l'independentisme, el president espanyol ha defensat que els resultats indiquen que els catalans volen la formació d'un govern del PSC amb els comuns. Durant la primera sessió de control al Congrés després del 14-F, el líder socialista ha posat Vox i Junts per Catalunya en un mateix sac, per alimentar "expressions d'odi i xenofòbia" i ha apostat perquè el pròxim Govern sigui "diferent" i "progressista", "liderat pel partit socialista i els comuns". És al que al seu parer demana la societat catalana perquè considera que els resultats evidencien que l'única sortida és "d'esquerres" i per un "retrobament i diàleg dins de la legalitat".

Sánchez ha respost així a la nova portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Míriam Nogueras, després de la marxa de Laura Borràs al Parlament. El president espanyol creu que JxCat ha d'estar en tot moment "fora de l'equació" per ser una "formació conservadora" que només ha portat al "bloqueig". És més, ha defensat que cal "aïllar" les expressions de xenofòbia i d'odi de Vox i també de "destacats membres" de la candidatura liderada per Borràs. "Això també s'ho han de fer veure", ha etzibat".

Ara bé, la reacció de Sánchez contrasta amb el que diuen la Moncloa i el PSOE en privat. Fonts socialistes admetien ja diumenge mateix que l'opció d'un govern d'esquerres era inviable i que l'única sortida és que acabés governant el candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb el suport de l'independentisme. Un govern entre el PSC i els comuns amb el suport dels republicans va ser l'aposta inicial de la Moncloa, però en la mesura que avançava la campanya Ferraz va anar tenint coll avall que encara que Illa guanyés les eleccions acabaria a l'oposició com Inés Arrimadas el 2017, amb l'única diferència d'intentar almenys presentar-se a la investidura.

Aquest dimecres fonts del govern espanyol han insistit que Illa "es presentarà a les eleccions per demostrar que hi ha una altra majoria possible", però han admès que serà Aragonès qui té la paella pel mànec. Compten que "no deixarà passar l'oportunitat" i que "no es repetiran les eleccions". A més, consideren que la investidura de nou d'un govern independentista, però aquest cop encapçalat per ERC, "no ha de provocar problemes en al relació amb Esquerra" que hi ha "molts temes pendents".

JxCat assegura que l'independentisme s'entendrà

Nogueras li ha rebatut -mentre el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, mirava al mòbil- que els independentistes es posaran d'acord "per responsabilitat i pel país" i perquè "el mandat és clar i rotund": "El diumenge va guanyar la República Catalana i ho va fer amb més del 50% dels vots". Sánchez, de fet, no ha ni mencionat l'equilibri de forces i s'ha aferrat a defensar la "clamorosa victòria de Salvador Illa", que al seu parer encara té "més mèrits" després de totes les "calúmnies" que va rebre en la recta final de la campanya. "És evident que existeix un conflicte entre parts de la societat catalana i s'obre pas una demanda de retrobament dins de la legalitat democràtica", ha insistit.

Justament al final de la sessió de control al Congrés es debatrà una moció d'ERC per defensar un referèndum pactat. El PSOE ja ha avançat que hi votarà en contra -la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va reiterar ahir dimarts que és "inconstitucional"- i Unides Podem s'abstindrà. El partit lila considera que no és "seriós" portar aquest tema a la cambra quan no hi ha Govern ni s'ha tornat a convocar la taula de diàleg.

Fredor entre el PSOE i Unides Podem

L'aposta de Sánchez per repetir el govern de coalició a l'Estat a Catalunya contrasta amb el clima que viuen les darreres setmanes el PSOE i Unides Podem. Per primera vegada cap diputat ni ministre socialista ha aplaudit les intervencions del vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias. Ja fa dos dies de les eleccions catalanes però no ha cessat el clima constant de confrontació entre les dues forces. Ahir dimarts van trencar per primer cop la unitat de vot en la tramitació d'una llei: el partit lila es va abstenir en la votació de la llei d'igualtat de tracte i discriminació socialista per considerar que no té en compte l'acord de coalició, en què s'hauria d'impulsar de la mà de la llei trans -criticada per Calvo- i de la llei LGTBI.

El cap de l'oposició, Pablo Casado, ha posat cullerada aquest dimecres en la divisió entre socis i ha demanat de nou a Sánchez el cessament d'Iglesias. El president espanyol ha defensat que ara mateix cal "estabilitat" i ha demanat a Casado que adopti "el camí de la moderació que li han ensenyat" les eleccions catalanes. Després d'haver alabat a Vox en la darrera sessió de control per salvar l'aprovació del decret sobre els fons europeus, aquest dimecres ha tornat a l'atac contra l'extrema dreta i ha reclamat al PP "escollir el camí de la moderació". De fet, ha instat la líder de Ciutandans, Inés Arrimadas, a trencar els pactes autonòmics i locals amb Vox "perquè la ultra dreta se'ls està menjant".

Han sigut múltiples les referències des del govern espanyol a la decisió del PP d'abandonar la seu de Gènova 13 per fugir del llast de la corrupció i trencar amb el passat. "Encara que la mona es vesteixi de seda, mona es queda", ha dit Calvo. Iglesias ha advertit Casado que acabarà com a "pagafantes de la ultradreta".

stats