Política 22/07/2016

Rivera demanarà al rei que pressioni Sánchez perquè s'abstingui a la investidura de Rajoy

En una entrevista a 'El País', critica que PP i PSOE prefereixin "concedir privilegis" als partits independentistes abans que parlar entre ells

Ara
2 min
El PP envia una oferta de pacte per caçar el sí de C’s

BarcelonaAlbert Rivera vol que el rei abandoni la neutralitat que exigeix el seu càrrec. Abans que comenci dimarts la ronda de contactes entre el monarca i els partits per sondejar la possibilitat d'una investidura a Espanya, el líder de Ciutadans ha explicat en una entrevista a 'El País' que demanarà a Felip VI que convenci el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de que s'ha d'abstenir.

"Li demanarem que ens ajudi a convèncer el PSOE i el PP de que deixin de donar-se l'esquena", afirma Rivera, que confia que el rei traslladi a Sánchez que cal que s'abstingui per a que la legislatura "es posi en marxa", i al líder del PP, Mariano Rajoy, de que "les presidències no et cauen del cel sinó que cal anar a buscar-les, negociar i proposar".

Més tard, i davant les crítiques rebudes per demanar al rei que s'impliqui en les negociacions, Ciutadans ha emès un comunicat en què remarca que respecten el paper institucional del rei i afirma que són "els partits polítics els que han de prendre les seves decisions de forma autònoma" i el rei qui ha d'escoltar els diferents partits, arbitrar i proposar un candidat a la investidura.

El líder de Ciutadans descarta també que la seva abstenció en segona votació pugui convertir-se en un vot favorable a Rajoy, ja que l'abstenció "desbloqueja la situació però sense donar suport a un govern que no és el teu i un president que no vols que ho sigui". A més, ha criticat que des del PSOE es condicioni una possible abstenció a que Ciutadans voti favorablement a Rajoy: "Aquestes lògiques absurdes serviran per als seus problemes interns, però no per a solucionar la situació".

Posant com a exemple les votacions a la mesa del Congrés -de les que diu que segur que comporten alguna contrapartida per als partits nacionalistes-, Rivera critica que el PP i el PSOE estiguin disposats abans a "concedir privilegis als partits independentistes abans que a parlar entre ells".

Què farà si hi ha un segon debat d'investidura?

Rivera ja ha dit que en la primera votació del debat d'investidura -quan es celebri- votarà en contra de Rajoy i en la segona s'abstindrà. Però què farà si aquesta segona votació tampoc prospera i s'ha de celebrar més endavant un altre debat ja amb l'amenaça de repetir eleccions al clatell? Podria aleshores votar a favor? "No donarem suport a Rajoy, ens abstindrem en la segona volta", es limita a repetir Rivera en l'entrevista, en la qual al·lega que la celebració d'un segon debat és "ciència ficció". "Escenaris que no tenim, jo no me'ls puc plantejar", afirma.

stats