Política 07/03/2020

Quim Torra: “Volem una data per exercir el dret a l’autodeterminació”

El president de la Generalitat de Catalunya apel·la a la unitat en un acte organitzat per l’Assemblea Sobiranista de Mallorca

M. B. / M. Ll.
3 min
Quim Torra: “Volem una data per exercir el dret a l’autodeterminació”

Petra / PalmaEl president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va rebre divendres l’escalfor de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca a Petra “envoltat de gent mallorquina que traspua catalanitat” . Davant 300 persones que varen omplir el restaurant Sa Creu, va insistir a reclamar al govern espanyol “una data per exercir el dret a l’autodeterminació”, tal com demana el moviment independentista. Torra va agrair el suport que el sobiranisme ha rebut de tots els territoris dels Països Catalans, incloses les Balears. Després d’apel·lar a la unitat, va demanar no estar “gaire pendents dels factors externs al Procés”.

Durant la seva intervenció, va repetir que el “Procés és escrupolosament democràtic”, però va reconèixer que quedà en xoc emocional quan es va aplicar l’article 155. Un xoc amb un onada expansiva “que va afectar tot Catalunya i també el País Valencià i les Balears”. Llavors va subratllar que l’objectiu següent, amb la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, va ser “recuperar l’honorabilitat de totes les institucions catalanes”.

D’altra banda, es va queixar que en les quatre reunions que ha mantingut fins ara amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per tractar una sortida a la solució del conflicte, s’ha topat “amb quatre Sánchez diferents”. Torra va fer un resum del recorregut de l’independentisme i, en demanar-se “on som?”, va remarcar que “la repressió ens ha fet desviar de l’objectiu, que és la independència”, malgrat que va reconèixer que s’han trobat escletxes, com per exemple la creació del Consell per la República.

El president català va insistir en el missatge de Carles Puigdemont: “Preparem-nos”, fent una clara aposta per mantenir una mobilització permanent. “Que la gent hi sigui una altra vegada, tot explorant el camí del diàleg”, va demanar amb la confiança de poder trobar-hi una sortida “si hi ha una voluntat honesta”, abans de lamentar que encara no hi hagi “una proposició espanyola” que, segons ell, s’hauria d’ajustar a aplicar una amnistia per als polítics empresonats i exiliats i a “un referèndum vinculant”.

Torra es va mostrar confiat a trobar “la tempesta perfecta”, entre institucions catalanes i entitats, que porti el moviment independentista a “un moment de màgia”. A la darrera part de la seva exposició, el president va subratllar que cal un “sentit profund d’unitat” per arribar a l’independentisme. “Si no, serà impossible i ens enganyaríem”, va dir. “Per això, si en aquestes eleccions catalanes no hi ha una candidutura unitària de l’independentisme, a veure si són possibles, almenys, algunes estratègies conjuntes que es puguin posar en els programes electorals. I per això apel·lo a aquesta unitat”, va afegir.

En acabar, va demanar “un punt d’ambició”. “Aquest arrossegament, les quatre investidures, la repressió que hem sofert, la meva inhabilitació, sembla que siguin coses que van passant i que hem d’anar acceptant. I jo crec que ha d’haver-hi un punt en el país en què s’ha de marcar una línia, la qual tothom va seguint”, va explicar. “Per tant, cal agrair que vosaltres tingueu aquesta ambició de sobirania i de respecte a la voluntat popular”, va continuar, a més de definir aquesta voluntat popular com “la primera institució republicana”. Torra va concloure que, a la taula del diàleg, s’ha de trobar primer una via política i després “la via de seguretat jurídica per implantar la voluntat popular” i evitar convertir el Parlament de Catalunya “en un parlament simbòlic”.

A Can Alcover

Hores abans d’anar a Petra, Torra va participar en una trobada de la Institució de les Lletres Catalanes a Can Alcover (Palma). Allà va carregar contra el PSOE per “no donar suport a la comissió d’investigació sobre les presumptes irregularitats i indicis de corrupció de l’antic rei, Joan Carles I”. “Em sembla lamentable, una decisió del segle XVIII i no del segle XXI”, va criticar. “Tots els ciutadans són igual de responsables i demano al PSOE que reconsideri aquesta posició”, va continuar. El president va destacar que “la ciutadania té dret a conèixer la veritat i què passa amb la monarquia espanyola per transparència i responsabilitat”.

stats