Eleccions catalanes

Per què Puigdemont es pot presentar a les eleccions i Junqueras no?

Aragonès ha convocat els comicis abans de l'aplicació efectiva de la llei d'amnistia

2 min
Junqueras i Puigdemont al ple d’ahir.

BarcelonaFormalment serà escollit la setmana que ve, però Carles Puigdemont va trigar pocs minuts a alçar el dit quan el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar l'avançament de les eleccions. Ell serà el candidat de Junts per recuperar la presidència de la Generalitat i prepara un cop d'efecte gràcies a l'amnistia: tornar encara que s'arrisqui a ser detingut si els jutges no accepten aplicar la llei d'entrada. Puigdemont serà candidat perquè no té cap impediment per ser-ho. Està processat per malversació en la causa de l'1-O i per terrorisme en la del Tsunami Democràtic, però no té cap sentència a l'esquena. Les ordres de detenció contra ell haurien de decaure un cop l'amnistia es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), previsiblement a finals de maig, i amb llibertat de moviments assegura que podrà ser present al debat d'investidura.

Ell pot formar part de les llistes com també Toni Comín, Lluís Puig i Marta Rovira, perquè no tenen cap causa d'inelegibilitat. En canvi, en situació diferent es troben alguns dels condemnats al Tribunal Suprem pel referèndum. El president d'ERC, Oriol Junqueras, no podrà acompanyar Pere Aragonès en la candidatura dels republicans perquè el 8 d'abril es tancarà el període per presentar les candidatures i arrossega una inhabilitació de tretze anys per exercir qualsevol càrrec públic (i per presentar-se a les eleccions). És el mateix cas que Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva, tots condemnats per malversació a més de sedició. En canvi, la resta de presos polítics, Josep Rull, Joaquim Forn, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a més de Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, tenen les mans lliures per ser a les llistes.

Sense amnistia, Junqueras no pot optar ara per ara a ser diputat. En cas que els comicis s'haguessin convocat quan tocava, el febrer de l'any que ve, la situació podria haver estat diferent. Tot i això, Aragonès i ell van voler tancar ja al gener l'incipient debat sobre el lideratge de la candidatura pactant que el número 1 seria l'actual president de la Generalitat. Així, doncs, es repetirà la situació del 2021, quan Aragonès ja va ser el cap de llista d'ERC, i Puigdemont el de Junts, tot i que llavors tothom sabia que la candidata efectiva a la presidència de la Generalitat era la seva número 2, Laura Borràs. La presidenta de Junts, en canvi, no podrà formar part de la candidatura perquè ella sí que arrossega una condemna pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes que, malgrat que no sigui encara ferma, la inhabilita per formar part de les llistes.

stats