Política 19/06/2016

El PSOE redobla els esforços per evitar l'abstenció i "vèncer les enquestes"

Fonts del partit admeten que estan "perplexos" pel 'sorpasso' que anuncien totes les enquestes però que no hi donen credibilitat

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Pedro Sánchez ha reunit aquest diumenge a Saragossa el seu 'govern del canvi' per "reivindicar l'orgull socialista". EFE

SaragossaDes de les presidencials del 1964, el candidat que venç a l'estat d'Ohio acaba sent el president dels Estats Units. Un fenomen similar passa a Espanya. Des de les primeres eleccions democràtiques del 1977, qui guanya a l'Aragó acaba sent l'inquilí de la Moncloa. Per a aquest 26-J el presagi no podia ser més funest. La majoria d'enquestes apunten que hi haurà un triple empat en les tres demarcacions de la comunitat autònoma: un diputat per al PP, PSOE i Unit Podem a Terol; un diputat per als mateixos tres a Osca; i dos per a cadascun d'ells a Saragossa. A diferència del 20-D, la coalició de Pablo Iglesias esgarraparia fins a dos escons als populars: un a Osca i un altre a la capital de l'Aragó.

Justament sota l'ombra allargada que projecten les últimes enquestes, que consoliden el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE, Pedro Sánchez s'ha envoltat aquest diumenge a Saragossa de tot el seu equip per a un 'govern del canvi'. Més de 20 persones –entre elles l'exministre d'Economia socialista Jordi Sevilla; el president del Congrés, Patxi López, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon– que una per una han desgranat els objectius socials i han tancat files entorn d'un líder socialista que veu com el 26-J està en joc el seu futur dins del partit. Aquest dissabte a València va assegurar que està al "principi" del seu mandat al partit. Caldrà veure què diu la resta del partit diumenge si realment Units Podem els supera.

Hi ha nervis a Ferraz sobre el 'sorpasso', però més entre els 'barons' territorials. Alguns d'ells asseguren que estan "perplexos" per no treure rèdits del pacte de govern amb C's. D'altres acusen un problema greu de "lideratge" en tots els partits, inclòs el PSOE, i asseguren que "atacant els teus rivals, com Podem, no s'arriba a la Moncloa".

En totes les enquestes el PSOE és el partit més valorat i amb qui més ciutadans es senten identificats. En canvi, després cauen al tercer lloc pel que fa la intenció de vot. Quina és la causa? La desmobilització. Per lluitar contra el fantasma de l'abstenció, els socialistes duplicaran aquesta setmana els actes de campanya i iniciaran també una campanya de trucades a un milió de domicilis perquè la gent diumenge que ve no es quedi a casa.

Sánchez ha evitat aquest diumenge parlar d'enquestes. "Aquests últims dies no mireu cap al costat, mireu cap endavant, sentiu els colors!", ha reclamat el líder socialista des de Saragossa, des d'on també ha demanat emplenar el 26-J les urnes de "punys i roses". "Entenc que hi ha molt gent que es pregunta si val la pena o no anar a votar", ha afegit. "Però avui hi ha més raons que mai, perquè tenim molt a prop el canvi per acabar amb el govern de Rajoy. I només ho pot garantir el PSOE".

"Guanyarem les enquestes!"

Qui ha parlat obertament de les enquestes ha estat tant Patxi López com Núria Parlon, en dos dels discursos més ovacionats. "Milions de socialistes unirem les mans per emplenar les urnes de punys i roses. Si sortim al carrer amb força no hi haurà enquesta, ni disfressa, ni pinça que ens pugui aturar", ha proclamat enmig d'aplaudiments i persones dretes el president del Congrés.

"Guanyarem les enquestes. I tenim una setmana per fer-ho! Espanya i tots els territoris emplenarem diumenge les urnes de vots socialistes i farem que Sánchez sigui el millor president per a tothom posant les polítiques al centre", havia dit mitja hora abans amb un to de remuntada l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, el mateix to que exhibeix la presidenta andalusa, Susana Díaz, amb una intensa campanya per evitar un doble 'sorpasso' a Andalusia –el del PP al territori i el d'Units Podem a l'Estat.

El president de l'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha promès fer campanya amb "dents i ungles" per tots els pobles de la comunitat perquè tothom vagi a votar el 26-J.

Tots, menys Iglesias, fan parada a Saragossa

Tant PP com PSOE han escollit el mateix espai per al míting de campanya a Saragossa: la sala petita de l'auditori de la ciutat. Mariano Rajoy hi va ser aquest dimecres. El 20-D havia elegit el Gran Palau de Congressos per a l'acte. Els socialistes, però, han optat per reduir l'espai de la sala amb una gran cortina. Sánchez busca així emplenar els espais de gom a gom. Als actes es té la sensació que no hi cap una agulla. Per donar un to fresc i primaveral a la campanya, el PSOE instal·la en cada míting imatges amb flors de fons: margarides, roselles, dents de lleó…

L'únic candidat que no farà campanya a l'Aragó serà Pablo Iglesias –Albert Rivera hi serà dimecres i confia treure entre un i tres diputats a la comunitat–. Sí que hi va ser durant la caravana del 20-D. Ara ha confiat al seu secretari d'organització, Pablo Echenique, la campanya, ja que ha instal·lat part de la seu del partit a la ciutat. La setmana abans de la campanya, Iglesias hi va ser en un acte en què no va emplenar en comparació de fa sis mesos. A Saragossa hi governa una coalició municipalista de Podem amb IU.

stats