El PSOE promou ara mocions a favor del Sàhara Occidental

Ferraz va trucar als territoris per contextualitzar el gir

2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en una compareixença al Congrés

MadridEl PSOE intenta dissimular el seu gir sobre el Sàhara Occidental amb una iniciativa a escala autonòmica i local que no esmenta la carta que Pedro Sánchez va enviar al rei del Marroc, Mohammed VI. Ferraz va instar dijous els territoris a portar als parlaments i ajuntaments una moció en què es trasllada la “solidaritat” i “suport” al poble saharaui i advoca per una solució política “acceptable per a ambdues parts” que se situï en el marc de les resolucions de les Nacions Unides i compleixi la legalitat internacional. La proposta de moció, però, no fa cap referència a la missiva del president espanyol en què qualificava la proposta d’autonomia del Marroc del 2007 com la més “seriosa, creïble i realista” per resoldre la disputa.

En la línia del que els últims dies ha expressat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, el text fa una crida al govern perquè segueixi donant suport a l’enviat especial de l’ONU, Staffan de Mistura. Aquesta setmana el representant de la diplomàcia espanyola ha insistit que el posicionament del govern de l’Estat està en sintonia amb l’última resolució de l’ONU, que “pren nota” del full de ruta marroquí. Tanmateix, Albares ha estat ignorant els darrers dies que l’organisme internacional esmenta específicament la “lliure determinació” del Sàhara Occidental. El ministre d’Exteriors va viure dimecres una tensa compareixença al Congrés de Diputats en la qual va constatar que tot l’arc parlamentari, excepte el PSOE, se li llançava al coll pel gir de l’executiu, anunciat pel Marroc en plena guerra a Ucraïna. 

L’ambaixadora del Marroc ha tornat a Madrid, i Algèria, enemistada amb el país veí pel conflicte saharaui, va retirar el seu. La importació de gas provinent d’Algèria és un element important del conflicte i ahir una de les veus socialistes crítiques amb el moviment de Sánchez, l’exministre d’Administracions Públiques Jordi Sevilla, es mostrava esperançat que l’executiu espanyol ho tingués tot “calculat”. Sevilla considerava “evident” que hi ha hagut un canvi de criteri al PSOE sobre el Sàhara Occidental, ja que només cal veure el programa electoral del 2019: “Promourem la solució del conflicte del Sàhara Occidental a través del compliment de les resolucions de Nacions Unides, que garanteixen el dret d’autodeterminació del poble saharaui”. 

Hi ha hagut càrrecs del PSOE actuals que també han alçat la veu, com la presidenta de les Balears, Francina Armengol. El seu govern i el PSIB han mostrat públicament la seva discrepància. Segons explica Efe, el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, va fer una ronda de trucades el cap de setmana passat amb els territoris per posar en context el canvi de rumb.

El PP critica la unilateralitat

Diverses forces del Congrés volen forçar una votació per deixar sol el PSOE i aquest divendres el futur president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat que Sánchez defineixi la política exterior de manera unilateral. El 2016 els conservadors encara esmentaven l’autodeterminació del Sàhara Occidental, però el 2019 ja no apareixia al programa electoral.

stats