Només sí és sí
Política 17/04/2023

El PSOE s'abraça definitivament al PP per reformar la llei del 'només sí és sí'

El PNB i Cs també voten a favor del nou text que dimarts es validarà en comissió

2 min
La secretària d'igualtat del PSOE, Andrea Fernández, en una imatge d'arxiu

MadridLa reforma de la llei del només sí és sí està més a prop d'aprovar-se gràcies a l'aliança entre el PSOE i el PP. A la comissió de justícia del Congrés s'ha aprovat aquest dilluns la nova ponència amb el suport dels dos grans partits de l'Estat, a més del PNB i Cs, mentre que Unides Podem, Esquerra, EH Bildu i Vox hi han votat en contra. Junts s'ha abstingut. Socialistes i conservadors han mantingut converses els últims dies i han fet alguns retocs que, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, portaran el PP a votar a favor del text dimarts en comissió i dijous al ple.

Aquesta setmana tornarà a evidenciar-se la fractura entre els dos socis de la coalició per aquesta norma elaborada pel ministeri d'Igualtat, liderat per Irene Montero. El PSOE va fer el pas de presentar en solitari una reforma arran de l'allau de rebaixes de penes que propiciava la nova llei, fins al punt que aquest cap de setmana el president espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut "demanar perdó" a les víctimes. El plantejament dels socialistes recupera les forquilles de penes que s'establien abans de la llei del només sí és sí amb la introducció de subtipus penals agreujats quan es produeixen agressions sexuals amb violència o intimidació, cosa que Unides Podem entén que treu la idea del consentiment del centre.

"Som a temps de fer una reforma feminista de la llei del només sí és sí que protegeixi el consentiment. Demano que el PSOE li deixi la mà a un PP que li agafa el braç i que està provocant que tornem a un esquema penal que basa la credibilitat de la víctima a si hi ha violència o intimidació", ha afirmat Montero en declaracions als mitjans. Després de la reunió de la ponència d'aquest dilluns, la portaveu d'igualtat socialista, Andrea Fernández, ha insistit que no hi ha cap canvi en aquest sentit i que els acords a què s'ha arribat amb el PP tampoc toquen substancialment el text que el PSOE va registrar.

Canvis "tècnics i semàntics"

Segons el PSOE, totes les modificacions que s'han introduït són de caràcter "purament tècnic i semàntic", tal com ha dit Fernández. El PP, en canvi, subratlla que hi ha qüestions "importants" per així justificar el presumible vot afirmatiu al text. Hi ha dues esmenes del partit d'Alberto Núñez Feijóo que s'incorporen a la ponència. Una corregeix un error en la redacció original de la llei que provocava la despenalització de la difusió de continguts a internet que puguin propiciar delictes sexuals contra menors de 16 anys. L'altre canvi és sobre la responsabilitat de persones jurídiques en casos de tracte degradant, assetjament laboral i immobiliari. La reforma del Codi Penal que va suprimir la sedició també ho despenalitzava, i ara es corregeix.

stats